МИНИСТАРКА МИХАЈЛОВИЋ У СМЕДЕРЕВУ: РЕСТРИКЦИЈА СТРУЈЕ НЕЋЕ БИТИ, ПОДИЖЕМО ЕНЕРГЕТСКУ БЕЗБЕДНОСТ ЗЕМЉЕ

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић обишла је складиште нафтних деривата у Смедереву, где је у току изградња шест нових резервоара укупног капацитета 120.000 метара кубних. Складиште је у власништву Републичке дирекције за робне резерве и НафтНе индустрије Србије, а укупна вредност инвестиције је 3,7 милијарди динара.

-Тренутно радимо на изградњи 6 резервоара од по 20 хиљада метара кубних складишних капацитета. То ће бити складишта за беле деривате, или за дизел или за бензин. Укупна вредност ове инвестиције је 3,7 милијарди динара, у то улазе резервоари, али и реконструкција пристана. Уговоре смо потписали прошле године у новембру и децембру и радови иду и пре уговорених рокова, завршетак очекујемо у децембру 2023. године. Надамо се да ћемо испоштовати рокове, по завршетку радова имамо још само употребну дозволу и очекујемо да почетком 2024-те резервоари буду спремни за пријем робе – рекла је Зорица Анђелковић, директорка Републичке дирекције за робне резерве.

“За нас је јако важно да јавност види колико Влада Републике Србије, држава, са свим својим институцијама, са Робним резервама и министарствима, ради на припреми за обезебеђење енергетске безбедности наше државе”, рекла је приликом обиласка радова министарка Зорана Михајловић.

-Србија је почела да се спрема за овакве ствари још пре годину дана, обезбеђујући довољне количине деривата за одређени број дана. У овом тренутку, оперативних резерви, не обавезних, имамо количине деривата које се мере преко 2 и више месеца, такође у односу на сва складишта која Србија има, где чува своје деривате, тај капацитет је око 320 хиљада тона. Запуњеност капацитета је око 88 одсто и то је још један од података који показује колико се трудимо да у свкаом сегменту енергетике колико год можемо као држава обезбедимо све што нам је потребно – истакла је Михајловић.

Упоредивши текући месец са мартом прошле године резерве су деривата више су за преко 100 одсто, било да је у питању моторни бензин, мазут или евро-дизел, навела је она.
Захвалила је извођачу радова који поштују утврђену динамику, али и свим институцијама “које су схватиле колико је важно да ни у једном једином кораку не каснимо и урадимо најбоље што можемо како би све било спремно на време”.

Одговарајући на питања новинара, министрка Михајловић исткла је да рестрикција струје неће бити, да оне нису у плану, а да је држава одлучна да се бори за електроенергетски сектор, са повећањем производње електричне енергије колико год је то могуће и проналажењем начина да се за то потроши што мање новца.

-Није у питању да ли ћемо имати електричне енергије, него колико ћемо морати да је плаћамо. Данас је цена 702 евра по мегават сату, гас је 3.200 евра, причамо о невероватно високим бројевима. Нема рестрикција и није то план, али план је да сваког дана учнимо све што можемо да електропривреда србија произвдед што више електричне енергије. Ми смо јуче увезли 8 одсто нашег конзума, увозимо негде између 5-6 до 12-13 процената сада у лето. Ми ћемо зимус наставити да увозимо електричне енергије, али знамо да ћемо морати да имамо пуно новца да бисмо то урадили. Имамо разговоре са Мађарском, са Азербејџаном, да обезбедимо додатне количине електричне енергије које ћемо добијати стално до краја марта месеца следеће године. Свака врста наслова која је негативна привлачи људе, оно што је у овом тренутку проблем јесте што живимо ту тешку енергетску кризу, не Србија, него цела Европа и људи се сигурно брину и боје. Али ми смо ту. Како је држава ту за овде ове деривате, тако је ту и за произвдоњу електричне енергије, као и да обезбеди довољне количине гаса – навела је министарка Михајловић.

Истовремено, није искључила могућност повећања цена струје за привреду, о чему још није донета одлука.

-Тренутна цена је 75 евра по мегават часу за привреду, док је у Европи комерцијална цена за привреду између 540 и 640 евра по мегават часу, што је од 7 до 8,5 пута више од наше цене. Елетропривреда размара разне могућности – да ли, како и у ком тренутку ће доћи до тога, али треба да будемо свесни нивоа цена у државама у Европи и у Србији – рекла је Михајловић.

Када је реч о пелету, стабилизација тржишта овог енергента очекује се, како је рекла, у наредних недељу-две дана.

Градоначелник Јован Беч истакао је да је изградња складишних капацитета у Смедереву још један доказ да председник Александар Вучић и Влада Србије воде одговорну политику и да ће спремни дочекати зиму. Захвалио је министарки Михајловић на досадашњој сарадњи у реализацији пројеката енергетске ефикасности.

-Очекује нас у току следеће недеље расписавање конкурса за све грађане Смедерева за замену столарије, за фасаде и замену котлова. Вредност тог пројекта је укупно 20 милиона динара, 8 милиона је издвојило министарство, 12 милиона град. Још једном бих захвалио министарски и позвао је, ако јој обавезе то дозволе, да заједно обиђемо све те радове које ћемо заједнички реализовати у области енергетске ефикасности која је од великог значаја за све грађане – истакао је градоначелник Беч.

Министарка Михајловић најавила је скоро усвајање документа са препорукама о уштеди потрошње електричне и топлотне енергије за градове и општине, државну управу, јавна предузећа и домаћинства.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине 

 

Comments are closed.