“DUNAVSKA LAĐA” ZA FILM “STRIC”

Ostvarenje ,,Stric”, hrvatskih reditelja Andreje Mardešića i Davida Kapca, osvojio je ,,Dunavsku lađu” za najbolji film na jubilarnom, petom “Dunav film festu”, odluka je žirija u čijem sastavu su ove godine bili Slobodan Boda Ninković, Aleksandra Janković i Dimitrije Vojniov.

-“Stric” donosi jednu naizgled ekscentričnu priču o teskobi oja je, ne samo univerzalna, već podstiče svakog od nas da se posle gledanja tog filma upitamo da li smo i mi u nečijem zatočeništvu i što je još važnije, da li smo u stanju da živimo u slobodi. Precizan rediteljski koncept, izuzetna vizuelna kultura direktora fotografije Miloša Jaćimovića i idejno bogat scenario sa snažnim preokretima, dali su osnov glumcima da nastupe kao neraskidivi ansambl koji savršeno funkciobniše zajedno, kao porodica. Tolstoj je rekao da sve srećne porodice liče jenda na drugu. Porodica iz filma “Stric” nije srećna, ali jeste zaslužila nagradu za najbolji film – navedeno je u obrazloženju odluke žirija.

-Zahvaljujem se u lično i ime ekipe koja nije mogla da bude tu. Posebno nam je zadovoljstvo da je ova nagrada stigla sada, jer ovo je tek četvrto prikazivanje filma u regionu. On je premijerno bio prikazan letos u Karlovim Varima, zatim u Puli, pa na Paliću, tako da je ovo tek neki treći, četvrti korak koji ovaj film pravi i ovo je još nekakvo ispitivanje terena da vidimo kako će publika na njega reagovati, i kolege koje dodeljuju nagrade na festivalima. Hajde da se nadamo da je ovo neki dobar znak. Film će u decembru biti u bioskopima, pa neka ovo bude lađa vodilja – rekao je nakon uručenja nagarde koproducent filma Milan Stojanović.

Nagradu za najbolji scenario dobio je ukrajinski režiser Dmitrij Suholitki Sobčuk za film “Pamfir”, a za najbolju režiju nagrađeni su reditelji filma ,,Nežno”, Ana Nemeš i Laslo Čuja. Nagrada za glumačko ostvarenje ovogodišnjeg festivala otišla je u ruke glumca Hejsa Nabera za ulogu u filmu ,,Priča moje žene”, drami mađarsko-nemačko-francusko-italijanske koprodukcije.

-Veoma sam zahvalan što sam dobio ovu nagradu, Na žalost ne mogu da budem tu, jer sam trenutno u srednjem veku, kao što vidite iza mene, trenutno sam u svom zamku, ali srećom, imam ajfon, i tokom tog razdoblja i samo mogu da kažem mnogo vam hvala i hvala što ste odabrali ovaj film za vaš festival. Nadam se da ći doći drugi put, nazdravite filmovima i slavite ih – rekao je, obraćajući se u snimljenoj poruci Hejs Naber, dobitnik nagrade za glumačko ostvarenje.

Peti, jubilarni “Dunav fil fest”, uprkos lošim vremenskim uslovima i kiši koja ga je pratila, publiku nije uskartio za užitak u 37 filmskih ostvarenja, uglavnom iz Podunavskih zemalja, ali i sa svih meridijana.

Tradicionalno, smederevska publika u prilici je da tokom festivala premijerno pogleda nove epizode domaćih serija, a ove godine bile su to dve nove epizore treće sezone serije “Klan” koja će se na malim ekranima naći tek sledeće godine.

Festival je zavtoren filmom “Blizu” Lukasa Donta.

J.V.

foto: Smederevske novine 

 

Comments are closed.