“ДУНАВСКА ЛАЂА” ЗА ФИЛМ “СТРИЦ”

Остварење ,,Стриц”, хрватских редитеља Андреје Мардешића и Давида Капца, освојио је ,,Дунавску лађу” за најбољи филм на јубиларном, петом “Дунав филм фесту”, одлука је жирија у чијем саставу су ове године били Слободан Бода Нинковић, Александра Јанковић и Димитрије Војниов.

-“Стриц” доноси једну наизглед ексцентричну причу о тескоби оја је, не само универзална, већ подстиче сваког од нас да се после гледања тог филма упитамо да ли смо и ми у нечијем заточеништву и што је још важније, да ли смо у стању да живимо у слободи. Прецизан редитељски концепт, изузетна визуелна култура директора фотографије Милоша Јаћимовића и идејно богат сценарио са снажним преокретима, дали су основ глумцима да наступе као нераскидиви ансамбл који савршено функциобнише заједно, као породица. Толстој је рекао да све срећне породице личе јенда на другу. Породица из филма “Стриц” није срећна, али јесте заслужила награду за најбољи филм – наведено је у образложењу одлуке жирија.

-Захваљујем се у лично и име екипе која није могла да буде ту. Посебно нам је задовољство да је ова награда стигла сада, јер ово је тек четврто приказивање филма у региону. Он је премијерно био приказан летос у Карловим Варима, затим у Пули, па на Палићу, тако да је ово тек неки трећи, четврти корак који овај филм прави и ово је још некакво испитивање терена да видимо како ће публика на њега реаговати, и колеге које додељују награде на фестивалима. Хајде да се надамо да је ово неки добар знак. Филм ће у децембру бити у биоскопима, па нека ово буде лађа водиља – рекао је након уручења нагарде копродуцент филма Милан Стојановић.

Награду за најбољи сценарио добио је украјински режисер Дмитриј Сухолитки Собчук за филм “Памфир”, а за најбољу режију награђени су редитељи филма ,,Нежно”, Ана Немеш и Ласло Чуја. Награда за глумачко остварење овогодишњег фестивала отишла је у руке глумца Хејса Набера за улогу у филму ,,Прича моје жене”, драми мађарско-немачко-француско-италијанске копродукције.

-Веома сам захвалан што сам добио ову награду, На жалост не могу да будем ту, јер сам тренутно у средњем веку, као што видите иза мене, тренутно сам у свом замку, али срећом, имам ајфон, и током тог раздобља и само могу да кажем много вам хвала и хвала што сте одабрали овај филм за ваш фестивал. Надам се да ћи доћи други пут, наздравите филмовима и славите их – рекао је, обраћајући се у снимљеној поруци Хејс Набер, добитник награде за глумачко остварење.

Пети, јубиларни “Дунав фил фест”, упркос лошим временским условима и киши која га је пратила, публику није ускартио за ужитак у 37 филмских остварења, углавном из Подунавских земаља, али и са свих меридијана.

Традиционално, смедеревска публика у прилици је да током фестивала премијерно погледа нове епизоде домаћих серија, а ове године биле су то две нове епизоре треће сезоне серије “Клан” која ће се на малим екранима наћи тек следеће године.

Фестивал је завторен филмом “Близу” Лукаса Донта.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине 

 

Comments are closed.