АКЦИЈЕ ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ ОД САДА У СПОРТСКОЈ ХАЛИ

Након дужег периода без адекватног простора, Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Смедерево од понедељка, 15. августа, акције добровољног давања крви организују у смедеревској Спортској хали.  Овај простор изабран је због своје функционалности и бољих услова за добровољне даваоце, а почетку акције на новој локацији присуствовали су и представници локалне самоуправе, уз чију помоћ је Спортска хала добила и ову намену.

-Град ће увек подржавати овакве акције. Било је мало проблема у претходном периоду што се тиче избора локације на којој ће људи моћи трајно да дају крв. После низа састанака донели смо одлуку да је ово можда и најадекватнији простор. Овде смо организовали и вакцинацију против ковида, сам је центар града, тако да бих искористио прилику да позовем све будуће даваоце крви да се одазову и дају крв, јер то неком може спасити живот. Мислим да су ово оптимални услови, обишли смо простор и попричали са људима који дају крв, и ево, после отприлике два сата имамо већ 30 људи који су дали крв. Смедерево је увек било један од најбољих градова када је у питању добровољно давање крви, верујем да ће тако бити и у будућности – рекао је градоначелник Јован Беч.

Акције ће бити организоване сваког понедељка од 9 до 15 часова. Члан Градског већа за социјална питања, Немања Ивошевић, истакао је овом приликом да је давање крви индивидуално хуман чин и за појединца, али и саму заједницу, јер је од велике важности омогућити сваком појединцу да хуманост може да искаже и зато локална самоуправа на овај начин даје свој допринос акцијама.

-У наредном периоду очекујемо да се број добровољних давалаца повећа, јер је то тренд у Смедереву у претходним месецима. Велико хвала свим грађанима Смедерева што су до сада добровољно дали крв, и наравно позив за наредне акције да се прикључе и да се тај повећа. Желео бих овом приликом да истакнем да су резерве крви тренутно једнодневне, а то значи да су нам непходне А позитивна и нулте позитивна и негативна крвна група, па позив свим грађанима који ису ових крвних група да дају свој допринос да бисмо могли да премостимо летњи период – навео је Иван Џодић из Института за трансфузију крви Србије, захваливши се локалној самоуправи на подршци у организацији акција.

Током два месеца летње кампање у нашем граду је прикупљено 110 јединица крви, и Смедерево је у врху листе градова са највише прикупљене драгоцене течности.

И.С.

фото: Смедеревске новине 

 

Comments are closed.