ПЕТИ “ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ”: ОД КАНА ДО “КЛАНА”

Овогодишњи јубиларни, пети “Дунав филм фест” биће одржан од 19. до 25. августа, донсоећи љубитељима филмске уметности 37, углавном премијерних оставрења, најављују организатори. Традиционално, главни програм обухвата пројекције у Малом граду смедеревске тврђаве, а овогодишња селекција доноси 10 филмова који ће се борити за “Дунавску лађу”,односно најбољи филм, сцанрио, режију и глумачко остварење.

-Ове године програм је конципиран од завршетка Берлинског филмског фестивала, који се одржава крајем фебруара, а тачка на селекцију је стављена убрзо након завршетка филмског фестивала у Кану. “Дунав филм фест” отвара филм који нам стиже из немачке продукције режисера Андреаса Дрезена “Рабије Курназ против Џорџа В. Буша”, а затвара филм који не долази из подунавских земаља и биће ван такмичарске конкуренције. Реч је о белгијско-холандско-француској копродукцији и једаном од најважнијих филмова из овогодишње продукције који је до данас представљен јавности и кански је лауерат. То је најновије оставрење Лукаса Донта “Близу”, значајан филм који обрађује интернационално значајну тему, и оставрење које, из ауторског угла гледано, и сценаристички и редитељски и глумачки, заслужује да затвори фестивал – наводи Југослав Пантелић, селектор и уметнички директор фестивала.

За награде ће се борити и “Прича моје жене” (Мађарска), “Град проклетих” (Аустрија), “Магнетна резонанца” (Румунија), “Нежно” (Мађарска), “Алфабет љубави” (Немачка), “Реч” (чешко-словачко- пољска продукција), “Велика премијера” (Чешка) и украјински филм “Памфир”.

-Ту је и дебитантски филм из ове регије, смео ауторски израз, Давида Капца и Андрије Мандушића, филм “Стриц” са Микијем Манојловићем и Гораном Богданом. Сви филмови главног програма имају нешто заједничко, што треба гледати кроз ауторства, а то је да, иако жанровски имају своје одреднице, суштински свака од прича превазилази оквире жанрова какве познајемо, представља једну еклектичност када је у питању жанр и чини ми се да то може да се примени последњих година на не мали број ауторксих дела, али ово што ћемо гледати у Тврђави јесте драстичан пример излажења из жанра и мишљења сам да је то јако похвално, јер говори о слободи, пре свега сценартста – нагласио је Пантелић, још једном истакавши да је Мали град најбољи амбијент на свету за гледање филмова, што, како је рекоа, није само његово, већ и мишљење свих оних који су протекле четири годне долазили на фестивал.

Као и претходних година, пројекције ће бити организоване, осим у Малом граду, и на још три локације. Брод пристан доноси најбоље европске филмове снимљене између два фестивала, а Центар за културу резервисан је за програм “Филмски глобус”. Код Карађорђевог дуда биће приказивани филмови за децу страију од 4 године, синхронизовани на српски.


– На трагу минуле четири успешне године и овог лета смо у оквиру петог издања филмског фестивала припремили веома богат и разноврстан филмски програм. Који ће свакако живописне кутке Смедерева разиграти најразличитијим филсмким садржајима. Претходне две године, услед епидемиолошке ситуације, били смо спречени да реализујемо посету публике на онај начин и у оном броју како је то уобичајено за овај фестивал, али смо успели да одржимо континуитет, не умањујући број филмова. За 4 године било је преко 150 филмских наслова, премијерних издања, домаћих и иностраних, са територије подунавских земаља. Овај пети “Дунав филм фест” представља повратак на старо нормално, којег смо претхдоне две године сви били толико жељни. Улаз се наплаћује само за пројекције у Малом граду, а цена улазнице је 200 динара за целовечерњи програм – каже Драгољуб Мартић, директор Центра за културу.

Традиционално, фестивал доноси и премијерно приказивање нових епизода домаћих серија. Прошле године смедеревска публика прва је могла да одгледа прве две епизоде “Црне свадбе”, а ове године у оквиру “Дунав филм феста” у Малом граду премијерно ће бити приказане прве две епизоде треће сезоне серије “Клан” Бобана Скерлића.

И ове године наставља се сарадња са платфромом “Мој оф” на којој ће корисници у оквиру Голд пакета моћи да прате све програме, изузев главног који обухвата пројекције у Малом граду.

Пети “Дунав филм фест” ове године траје дан дуже, а фестивалски дани ће овај леп град на Дунаву учинити правим филмским центром овог дела Европе, поручују организатори.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

 

Comments are closed.