ПОСЕТА ЗВАНИЧНЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ГРАДА СМЕДЕРЕВА ГРЧКИМ ОПШТИНАМА ВОЛОС И РИГА ФЕРЕУ

У организацији културних Удружења српско-грчког пријатељства и КУД “Кантакузина“ и КУД “Михајловац“ из Смедерева, успешно је, крајем јула, реализована званична посета делегације града Смедерева, грчким општинама Волос и Рига Фереу. Циљ посете је био поновно повезивање и јачање пријатељских односа српског и грчког народа, као и подсећање на 27. година постојања побратимских односа места Михајловац и грчког места Велестину у општини Рига Фереу (Δήμος Ρήγα Φεραίου).

Као чланови званичне делегације града Смедерева били су Марија Ставрић Марковић, заменица градоначелника града Смедерева, Часлав Илић, члан градског већа, Бојан Лукић, координатор  културно-уметничких удружења града Смедерева, Ивана Јовановић Ђурђевић, председница МЗ Михајловац, Биљана Тодоровић директорка основне школе у Михајловцу и Рајко Рајковић, председник КУД “Михајловац“ и Радисав Лукић, потписник повеље побратимства Михајловца и Велестина 1995 године. У име организатора путовања делегацију је предводио Петар Родифцис-Нађ, председник Удружења СГП “Кантакузина“ и Грчког националног савета у Србији.

У оквиру посете и планираних активности, чланови културних удружења и званичне делегације су посетили меморијални центар у Поликастру, место пробоја Солунског фронта и српско војно гробље Зејтинлик у Солуну и том приликом је положен венац града Смедерева на спомен обележје палим српским војницима у Првом светском рату.

Делегација је у току свог четвородневног боравка у Грчкој, у периоду од 26.- 29. јула, посетила више грчких места и имала више званичних пријема као и културних наступа у местима Визитса, Кала Нера, Волос и Велестино. У званичној посети Туристичкој организацији општине Волос, чланови наше делегације су се сусрели са Георгиом Бонду Токали (Γεωργία Μποντού Τοκαλή),заменицом председника општине Волос за туризам, где смо се упознали са туристичким потенцијалима Волоса, и где смо представили туристичке потенцијале града Смедерева.

Посета Српској школи у Волосу, био је један од прворазредних догађаја за српску дијаспору у Волосу. Српска допунска школа постоји у оквиру Основне школе у Волосу. Допунску наставу на српском језику води професорка Љубица Покрајац и она је у званичној надлежности Министарства просвете Републике Србије, од 2016 године. Школу похађа око 50-так деце из општина Волос и Ларисе. Том приликом у име града Смедерева, Српској допунској школи је предата вредна донација у облику нових уџбеника наставног предмета “Српски језик као нематерњи језик“ за 3. и 4. разред. Чланови културних и уметничких удружења, ОШ “Сава Ковачевић“ из Михајловца, Народна библиотека града Смедерева, Центар за културу града Смедерева и Туристичка организација града Смедерева, обезбедили су пригодне поклоне као и донацију од око 300 књига за децу, за њихову школску библиотеку. Пријем у грчкој основној школи у Волосу, уприличили су Љубица Покрајац, професор српског језика, Ахилеја Беоа (Αχιλλέα Μπέο) помоћник председника грчке општине Волос за просвету и културу и Михалис Капурњотис (Μιχάλης Καπουρνιώτης), помоћник председника општине Волос за регионални развој и Деспина Котоглу (Δεσπήνα Κοτογλόυ).

Најзначајнији сусрет званичних делегација града Смедерева и општине Рига Фереу, одржан је у његовом административном месту – Велестину. Званичан пријем је уприличен од стране Димитриса Насикаса (Δημήτρης Νασίκας), председника општине Рига Фереу. Делегација града Смедерева је имала прилику да званично заједнички положи пригодне венце на споменик грчком револуционару и песнику Риги од Фере, уз литургију свештеника Митрополије Димитријадос и Алмиру (Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού) Атанасиоса Трајкоса (Αθανάσιος Τραίκος). Том приликом смо посетили новоотворени музеј посвећен лику и делу Риге од Фере, као и археолошко налазиште на месту пресушеног језера, у његовом родном месту Велестину. Рига од Фере је био грчки песник и родољуб који је 24.06.1798. године, заједно са својих 7 сабораца, погубљен у Кули Небојша у Београду, од стране османлија.

Велестино је значајно место за град Смедерево, јер је пре 27. година место Михајловац потписало повељу о побратимству. У протеклим годинама, било је више међусобних сусрета и обостраних посета званичних делегација и културних наступа. Као најзначајнији догађај, издвајамо 15. октобар 2016. године, када је у Михајловцу, при православној цркви Светог пророка Илије, уз присуство званичних грчких делегација, освештана и пуштена у рад јавна Ригина чесма “Братољубље“, посвећена јачању пријатељства српског и грчког народа, као и подсетник на побратимство грчког места Велестино и Михајловца.

У званичном сусрету наших делегација, постигнут је заједнички договор и дата је подршка иницијативи која је потекла од стране Петра Родифцис-Нађа, да се побратимство Велестина и Михајловца обнови, односно да се уреди по данас званичним законима Грчке и Србије. Потребно је да грчка општина Рига Фереу и град Смедерево, донесу појединачне скупштинске одлуке о обнављању побратимства, како би се те одлуке верификовале при надлежним министарствима обе државе. Ова иницијатива је поднета граду Смедереву, почетком прошле 2021. године, од стране Удружења СГП “Кантакузина“ и МЗ Михајловац. Званичним јавним обраћањем делегација, разменом пригодних поклона и културним наступом чланова СГ КУД “Кантакузина“ и КУД “Михајловац“, на платоу испред општине Рига Фереу у Велестину, дат је значајни допринос учвршћењу пријатељских и братских односа српског и грчког народа.

Председник општине Рига Фереу, Димитрис Насикас је предао Марији Ставрић Марковић, заменици градоначелника града Смедерева, историјску заставу Риге од Фере, званичну заставу општине Рига Фереу и стону бисту Риге од Фере, са жељом да оне красе кабинет града Смедерева, као што уметничка слика Деспота Ђурђа Бранковића, краси кабинет општине Риге Фереу. Марија Ставрић Марковић је упутила речи захвалности за примљене поклоне и гостопримство домаћина, као и поруку да је веома важно очување и јачање пријатељских српско-грчких односа. Након културног наступа, уприличено је заједничко дружење грађана Велестина и наше делегације, а упућен је позив да званична делегација општине Рига Фереу и места Велестино, у наредном периоду посете наш град.

Посета је реализована захваљујући средствима града Смедерева, односно гостујућих културно уметничких удружења.

СДН

фото: фејсбук страница „kantakuzina SaGaPo“

 

Comments are closed.