АПЕЛАЦИЈА УКИНУЛА ПРЕСУДУ ЗА УБИСТВО СТЕФАНА ФИЛИЋА, НАЈАВЉЕН ПРОТЕСТ ЗБОГ ОВЕ ОДЛУКЕ

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду Вишег суда у Смедереву, којом су Никола Бојовић и Митар Пандуревић за саизвршилаштво у убиству Стефана Филића осуђени на 18, односно 15 година затвора, и предмет вратио на поновно суђење. Због ове одлуке породица и пријатељи убијеног Стефана за суботу најављују протест у Великој Плани.

Како је у образложењу одлуке наведено, основаном се сматра жалба Митра Пандуревића и његових бранилаца којом се оспорава закључак првостепеног суда да је овај окривљени одговоран за тешко убиство.
-По оцени Апелационог суда, првостепени суд не даје недвосмислене разлоге за свој закључак да су окривљени заједнички предузимали све радње, па се не може прихватити да су одлучне чињенице од значаја за правилно и законито пресуђење у довољној мери разјашњене. Имајући у виду да се окривљенима ставља на терет да су кривично дело извршили у саизвршилаштву, дакле, да су њихове противправне радње садржане и описане у истом чињеничном опису, првостепена пресуда је морала бити укинута по службеној дужности и у односу на окр. Бојовића, а ради правилног утврђивања чињеничног стања и истовременог пресуђења – наведено је у образложењу одлуке.
Породица Стефана Филића, младића кога су двојица окривљених на смрт претукла у фебруару 2020. године испред клуба “Бродолом” у Великој Плани, за одлуку Апелационог суда сазнала је из медија.
-Затечени смо оваквом одлуком Апелационог суда, посебно сазнавши је данас, на тачно две и по године од убиства, и то путем медија. Да ли родитељи чије је дете недужно страдало треба овако важну одлуку да прочитају на порталу, или бар заслужују да је сазнају у надлежној институцији? Разочарани смо тренутно јако, али и даље верујемо у правосудне органе и првостепени поступак. И даље верујемо да ће Виши суд да поступи по правди и у складу са законом, те да неће одступити од првобитне одлуке. У предходном поступку је доказано да су криви, и то на основу доказа који су јасни, те и да Стефан за све то време није ударио ни једног од њих. Зар су и поред тога родитељи требали да ово доживе? Биће ово поновно мучење за већ напаћене родитеље, али идемо до краја. Стефану смо се заклели да ћемо бити истрајни у овој борби и даћемо све од себе да издржимо оно што нам предстоји – наводи Јаворка Марковић, тетка убијеног Стефана и додаје:
-Искрено се надам и не бих желела да нам оставе могућност да ми преузимамо правду у своје руке, а управо овакве одлуке доводе до тога.
Апелациони суд донео је одлуку да окривљени остану у притвору до даље одлуке првостепеног суда, односно, до окончања поступка пред Вишим судом у Смедереву.
Подсећамо, осамнаестогодишњи Стефан Филић преминуо је након 30 сати проведених у коми, од повреда које су му 2. фебруара испред дискотетеке у Великој Плани нанела двојица
оптужених, и то само зато јер је покушао да од насилника одбрани свог млађег брата и друга. После задобијених удараца пао је на плочник, а Никола Бојовић га је тада шутнуо у главу.
Првобитно, двојица оптужених приведени су основном јавном тужиоцу у Великој Плани, али је након смрти Стефана Филића случај преузело Више јавно тужилаштво у Смедереву, а против њих поднета оптужница за тешко убиство. Првостепени поступак окончан је у јануару ове године, након чега су све стране поднеле жалбе Апелационом суду.

Породица и пријатљи Стефана Филића најавили су за суботу, 6. августа у 11 часова, протест на месту убиства, желећи да изласком на улицу искажу незадовољство, како наводе „због овако срамне одлуке“ Апелационог суда, са захтевом за испуњење правде, уз поруку да је „свако наше дете Стефан Филић“.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.