POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA NOVI VRTIĆ U RADINCU

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i gradonačelnik Jovan Beč položili su kamen temeljac za izgradnju novog objekta predškolske ustanove Naša radost u Radincu. Objekat će biti površine preko 1.600 metara kvadratnih, a moći će da primi 250 mališana. Rok za završetak radova je godinu dana, a sredstva u iznosu od 169 miliona dinara su obezbezbeđena iz kredita Svetske banke.

-Okupili smo se lepim povodom, započinjemo izgradnju novog vrtića u Radincu, mestu koje zaista ima i veliki broj dece i mislim da zaslužuje pažnju Vlade Republike Srbije, naravno, u koordinaciji sa lokalnom samoupravom. Napravili smo vin-vin situaciju u kojoj će sve biti urađeno na dobrobit naših građanki i građana, i naravano, pre svega onih najmlađih. Ono što jeste orijentacija naše Vlade, to je veći obuhvat dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem i to jeste strateški cilj Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Širom Srbije gradimo ili dograđujemo vrtiće, uz podršku Svetske banke obezbedili smo kreditna sredstva i gradimo  ili dograđujemo ukupno 23 vrtića, ali i adaptiramo i opremamo prostore u manjim sredinama čime ćemo obezbediti ukupno 11.000 mesta za mališane, uz podršku Fondacije „Novak Đoković“. Novi vrtić u Radincu je 11-ti objekat ove vrste na kome započinjemo radove, završetak očekujemo za godinu dana, ali zavisi od izvođača, to može da bude i pre roka. Ovo je najbolji način da pružimo podršku i roditeljstvu, ovim modelom brišemo liste čekanja i omogućavamo roditeljima da dok rade svoje mališane ostave na brigu vaspitačima u više nego adekvatnom prostoru – naveo je ministar Ružić, dodavši da će država nastaviti da radi na populacionoj politici kako bi popravila demografsku sliku zemlje, na šta je Vlada Srbije fokusirana.

Grad će nastaviti da radi na merama populacione politike, istakao je gradonačelnik Jovan Beč, najavivši da će do kraja godine biti gotov projekat za izgradnju još jednog vrtića u Smederevu.

-Radinac je najveća seoska mesna zajednica u našem gradu, koja broji preko 7.000 stanovnika. Na području Radinca se nalazi i železara, tako da je potreba za vrtićem i te kako velika. Znate i sami da imamo veliku listu čekanja, imamo višegodišlji problem kad je u pitanju upis dece u vrtić, i nadam se da ćemo ovim objektom rešiti veliki deo problema. Od ovoga neće imati koristi samo meštani Radinca, nego i okolnih sela Vranova, Lipa i Ralje i mesna zajednica „25.maj“, tako da ćemo jedan deo problema rešiti kada ovaj vrtić izgradimo. Do kraja godine završićemo projekat centralnog vrtića i da očekujem da ćemo do kraja sledeće godine krenuti sa izgradnjom i da ćemo onda konačno rešiti sve probleme kada je u pitanju upis dece u vrtić – rekao je gradonačelnik Beč, zahvalivši nadležnom ministarstvu , ali i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, čiju će, kako je istakao, politiku kada je reč o izgradnji infrastrukture grad nastaviti da prati.

Objekat novog vrtića biće podignut pored osnovne škole „Ivo Andrić“, a za izgradnju je angažovano preduzeće „Modulor“ d.o.o. iz Beograda.

J.V.

foto: Smederevske novine, naslovna Grad Smederevo 

 

Comments are closed.