ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА НОВИ ВРТИЋ У РАДИНЦУ

Потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и градоначелник Јован Беч положили су камен темељац за изградњу новог објекта предшколске установе Наша радост у Радинцу. Објекат ће бити површине преко 1.600 метара квадратних, а моћи ће да прими 250 малишана. Рок за завршетак радова је годину дана, а средства у износу од 169 милиона динара су обезбезбеђена из кредита Светске банке.

-Окупили смо се лепим поводом, започињемо изградњу новог вртића у Радинцу, месту које заиста има и велики број деце и мислим да заслужује пажњу Владе Републике Србије, наравно, у координацији са локалном самоуправом. Направили смо вин-вин ситуацију у којој ће све бити урађено на добробит наших грађанки и грађана, и наравано, пре свега оних најмлађих. Оно што јесте оријентација наше Владе, то је већи обухват деце предшколским васпитањем и образовањем и то јесте стратешки циљ Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Широм Србије градимо или дограђујемо вртиће, уз подршку Светске банке обезбедили смо кредитна средства и градимо  или дограђујемо укупно 23 вртића, али и адаптирамо и опремамо просторе у мањим срединама чиме ћемо обезбедити укупно 11.000 места за малишане, уз подршку Фондације „Новак Ђоковић“. Нови вртић у Радинцу је 11-ти објекат ове врсте на коме започињемо радове, завршетак очекујемо за годину дана, али зависи од извођача, то може да буде и пре рока. Ово је најбољи начин да пружимо подршку и родитељству, овим моделом бришемо листе чекања и омогућавамо родитељима да док раде своје малишане оставе на бригу васпитачима у више него адекватном простору – навео је министар Ружић, додавши да ће држава наставити да ради на популационој политици како би поправила демографску слику земље, на шта је Влада Србије фокусирана.

Град ће наставити да ради на мерама популационе политике, истакао је градоначелник Јован Беч, најавивши да ће до краја године бити готов пројекат за изградњу још једног вртића у Смедереву.

-Радинац је највећа сеоска месна заједница у нашем граду, која броји преко 7.000 становника. На подручју Радинца се налази и железара, тако да је потреба за вртићем и те како велика. Знате и сами да имамо велику листу чекања, имамо вишегодишљи проблем кад је у питању упис деце у вртић, и надам се да ћемо овим објектом решити велики део проблема. Од овога неће имати користи само мештани Радинца, него и околних села Вранова, Липа и Раље и месна заједница „25.мај“, тако да ћемо један део проблема решити када овај вртић изградимо. До краја године завршићемо пројекат централног вртића и да очекујем да ћемо до краја следеће године кренути са изградњом и да ћемо онда коначно решити све проблеме када је у питању упис деце у вртић – рекао је градоначелник Беч, захваливши надлежном министарству , али и председнику Србије Александру Вучићу, чију ће, како је истакао, политику када је реч о изградњи инфраструктуре град наставити да прати.

Објекат новог вртића биће подигнут поред основне школе „Иво Андрић“, а за изградњу је ангажовано предузеће „Модулор“ д.о.о. из Београда.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине, насловна Град Смедерево 

 

Comments are closed.