СЛАБ ОДЗИВ ПОПИСИВАЧА, ЗАРАДА И ДО 55.000 ДИНАРА

Од 22. јула тече рок за пријаву заинтересованих кандидата за обављање посла пописивача током предстојећег пописа становништва, домаћинстава и станова које Републички завод за статистику организује од 1. до 31. октобра ове године. Према подацима надлежних, у Смедереву је забележен слаб одзив, због чега је упућен позив локалном становништву да се пријаве за овај посао, за који је, на територији 11 локалних самоуправа Подиунавског и Браничевског округа потребно 900 кандидата.

-Посао је обиман, то је најсвеобухватнија и најкомплекснија акција коју Републички завод за статистику спроводи, као и ранијих година, одлучено је да један део послао преузму локалне општинске или градске пописне комисије, што зависи од типа насеља. Рађен је одабир општинских регионалних координатора, у току је обука инструктора по свим локалним самоуправама у Србији. Кандидати имају петодневну обуку, на крају обуке ће бити тестирање, и најбољи ће проћи, у циљу најсврсисходнијег обављања предстојећег посла који их очекује. Искористио бих ову прилику, пошто према апикацији преко које можемо пратити пријављивање, примећујемо да одзив није баш тако сјајан, негде на око 50 одсто на нивоу Републике, да замолим суграђане, првенствено млађу да се пријаве на конкурс, да оду на сајт Републичког завода где ће добити детаљна објашњења за електронскиу пријаву – наводи Драган Спасојевић, начелник подручног Одељења Републичког завода за статистику у Смедереву.

За пријаву је потребно испунити опште услове – да лице има 18 година, стручну спрему и да није осуђивано, појашњава Спасојевић. Све ће се радити анкетним методом путем рачунара. На терторији Србије биће ангажовано око 15.000 пописивача и више од 2.500 инструктора, а један пописивач требало би да обухвати 250 домаћинстава, односно око 700 лица.

-За сада све припреме иду планираним роковима. Пописивачи ће имату тронедељну обуку која почиње крајем августа. Биће организована по пунктовима, отприлике, на сваком пункту ће бити од 30 до 40 људи. Смедереву је потребно око 260 људи, обука ће бити на 7-8 пунктова, од чега ће 2-3 бити у градској средини, по један у неком моравском и шумадијском селу, као и у приградским насељима. Покушаћемо да направимо селекцију, да инструктори буду што ближи том локалном пункту, јер моје искуство говори да је лакши улазак у домаћинство, што је основна сврха пописивача, уколико је особа позната локалној заједници. Питања остају, као и ранијих година, општа, од вероисповести, национална припадност, језик, загарантована је тајност података. Надокнада за тих месец дана, за оне који остваре тај пун круг, иде од 50 до 55 хиљада динара – додаје Спасојевић.

С обзиром на то да је корона вирус поново појачао своју активност биће обезбеђена заштита инструктора и пописивача, а  уколико бројке буду високе и стање озбиљно, постоји и могућност одлагања пописа. Спасојевић се нада да до тога неће доћи, пошто је попис требало да буде обављен прошле године, и већ једном је одложен. Након овога, чека нас додаје, 2023-еће,  попис пољопривреде.

И.С.

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.