МУЗЕЈ У СМЕДЕРЕВУ: ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ТРАВА И НЕБО“

У петак, 22. јула, у 19 часова у лапидаријуму Музеја у Смедереву биће одржана промоција књиге ауторке Јасминке Надашкић Ђорђевић, најављују из ове установе.

-Вишегодишњи и систематичан рад на неговању хаику поезије сврстао је нашу песникињу Јасминку Надашкић Ђорђевић у врсне представнике ове у свету добро познате и признате поетске форме. Нова књига „Трава и небо“ обухвата оригинално стваралаштво ауторке – избор из њене хаику поезије, објављиване од 1990. године до данас у свету и код нас, и то на српском, енглеском и у преводима на низ страних језика, што ову збирку чини посебно драгоценом, како за садашње, тако и за будуће читаоце хаику поезије уопште. Књига садржи четири циклуса, који су насловљени: Усталасана трава, Море маслачака, Век капи росе, Папирнате птице. Ауторка је желела да нам подари на увид где и када је објављивала своје хаикуе, на које језике су превођени, које награде је добила. Сваки хаику има своју мини библиографију. Због свих ових карактеристика „Трава и небо“ јесте и својеврстан хаику дневник. У свом науму је и успела. Компоновала је своје хаику животно дело, које се  може читати и без детаља о публиковању сваке песме, али нам са свим тим детаљима доноси пресан хаику живот Јасминке Надашкић Ђорђевић који је више него богат и успешан – наведено је у позивном саопштењу.

На промоцији књиге стихове ће поред саме ауторке представити и Светлана Младеновић, Вера Хорват, Марина Миленковић, Миљан Губеринић и Драган Павловић.

Јасминка Надашкић Ђорђевић је рођена у Смедереву 1958. године. Пише класичну поезију и хаику и бави се уметничком фотографијом. Члан је Удружења књижевника Србије. Добила је већи број награда, како у земљи за класичну поезију, тако и у иностранству за хаику. Њена класична поезија превођена је на енглески и бугарски, а хаику поезија на енглески, француски, немачки, јапански, словеначки, холандски, бугарски, ирски, мађарски, руски, румунски и чешки језик. Објављује поезију у домаћим и страним часописима, а заступљена је у многим антологијама, заједничким збиркама  и зборницима. Добила је већи број награда, како у земљи за класичну поезију, тако и у иностранству за хаику.

СДН

фото: Музеј у Смедереву

 

Comments are closed.