ДРЖАВНА СЕКРЕТАРКА: МИНИСТАРСТВО ЋЕ ПОМОЋИ ИЗГРАДЊУ ТРАНСФЕР СТАНИЦЕ ЗА ОДЛАГАЊЕ ОТПАДА

Државна секретарка Министарства заштите животне средине Јелена Танасковић и градоначелник Јован Беч, обишли су радове на чишћењу дивље депоније у Годоминском пољу, једне од три које ће бити очишћене захваљујући заједничком ангажовању кроз пројекат вредан 7,5 милиона динара. Захваливши се државној секретарки на посети, градоначелник Беч је истакао да су средства за чишћење ове дивље депоније добијена од Министарства заштите животне средине.

-Реч је о 3,5 милиона динара опредељених за чишћење три локације, ове на којој се сада налазимо, локације код обилазнице око Смедерева и тзв. „Вампираче“. Град је одвојио 4 милиона динара, укупна вредност овог пројекта је 7,5 милиона динара. То је само један у низу пројеката које реализујемо са министарством и желео бих још једном да захвалим и министарки Ирени Вујовић за све што је урадила за наш град, уколико се неварам ово је чини ми се шести или седми, ако не и осми пројекат који заједно реализујемо, и сигуран сам да ће тако бити и у будућности. На састанку који смо имали пре овог сусрета причали смо и о трансфер станици која је највећи проблем града, да бисмо могли да одлажемо сав комунални отпад. Пројекат се ради, сигуран сам да ћемо имати подршку министарства, решићемо и тај проблем и сигуран сам да ћемо имати и мање ових дивљих депонија, како у сеоским, таки и у градским месним заједницама. Град ће се, поред тога што је издвојио ове године око 300 милиона динара за чишћење дивљих депонија, сигуран сам, тим проблемом озбиљно позабавити, као што то радимо када су у питању котларнице или топлана – рекао је градоначеник Беч.

Државна секретарка навела је да је кроз сарадњу локане самоуправе и надлежног министарства у Смедереву у претходне две године доста урађено и доста уложено. Подсетила је да је завршена замена велике котларнице у вртићу „Дизниленд“, на коју је везано 207 других корисника који ће добити гас и бити на еколошки прихватљивом гориву. Додала је да ће осим тога, 40 других домаћинстава добити субвенцију за замену својих индивидуалних ложишта. Као и прошле године, истакла је, наставиће се са пошумљавањем и чишћењем дивљих депонија, за шта су издвојена средства по конкурсу.

-Град Смедерево је врло активан, учествује на свим конкурсима које наше министарство спроводи,  тако да мислим да ће се значајно слика променити у наредних пар година. Ништа није на дугме и нико нема чаробни штапић и ништа се неће десити преко ноћи, али је свакако битно да су руководство града и градоначелник свесни приоритета и дивљих депонија и унапређења квалитета ваздуха за грађане Смедерева, тако да ћемо ми врло интензивни и даље радити. На састанку који смо сада имали у Градској управи разматрали смо пројекат изградње трансфер станице, као један од приоритетних пројеката за град Смедерево. Министарство ће издвојити средства већ у овој години, чекамо да се заврши пројектно-техничка документација, надам се да ће она бити готова у рекордно брзом року, у наредних месец или два дана и апелујем на све учеснике у том ланцу да разумеју хитност овог пројекта, да га што пре ураде, како би угледао светлост дана и како бисмо могли да уђемо у изградњу – навела је државна секретарка Јелена Танасковић и додала:

-Оно што је јако битно, све дивље депоније које чистимо сада, ми ћемо и обезбедити, односно, даћемо граду Смедереву и видео надзор, тако да несавесни грађани, који се буду вратили на ове депоније и који буду покушали да поново одложе смеће, треба да знају да ће бити санкционисани за то. То се све ради не са циљем да би се неко кажњавао, већ да добијемо нову свест, а то је да једном очишћена депонија више никада не буде депонија, него неки нови зелени простор – навела је она.

Томе дорпиноси и нова одлука Градског већа, која, подсетио је градоначелник, омогућава да грађани свој комунални отпад бесплатно одлажу на постојећу градску депонију, што би управо требало да допринесе смањењу броја дивљих депонија у граду. Говорећи о проблему неизношења смећа из сеоских подручја, градоначелник је истакао да ће његово решење бити могуће тек наон изградње трансфер станице.

-Знате и сами да је наша депонија, односно сметлиште, ту око 50 година. Нико се тиме није бавио. проблем дивљих депонија је и затп што се из села никада није односио отпад. Чак и да уложимо у механизацију, а занте да је она дотрајала, ми смо ове године уложили 50 милиона динара за нову механизацију, следеће године ћемо за то такође издвојити значајна средства, да опремимо наше јавно предузеће, да се стекну услови да можемо да односимо отпад из сеоских подручја, али главни услов је, опет понављам, је трансфер станица. И сада да кренемо да износимо тај отпад, немамо где да га складиштимо. Када т будемо имали, сигуран сам да ћемо из свих сеоских месних заједница износити комунални отпад – објаснио је градоначелник, додавши да је до сада у четири села завршено уклањање дивљих депонија, за шта је град издвојио средства.

Одговарајући на питање новинара у вези са загађењем ваздуха који се везује за Железару Смедерево, државна секретарка Јелена Танасковић истакла је да ће цео процес заштите квалитета ваздуха показати свој ефекат када буде завршен инвестициони циклус који се тамо спроводи.

Што се тиче железаре Смедерево, наша инспекција уредно излази на терен и проверава квалитет ваздуха и све што се дешава око железаре. Све што увидимо у тренутку да јесте проблематично, ми им дајемо рок за отклањање. Мислим да је значајно ситуација промењена у последњих пар година и инвестиције су велике у Железару Смедерево у смислу заштите животне средине, нови се филтери купују, нове се ствари мењају, занављају, тако да се технике унапређују када је реч о заштити животне средине, треба само да будемо стрпљиви и дозволимо да се цео инвестициони процес заврши и то ће сигурно бити све како треба, јер је студија урађена, они знају шта треба да раде и наши инспектори су врло активни када је Железара у питању, често иду и у ванредне и редовне контроле, и ако уоче недостатке налогом дају рок за њихово отклањање – навела је државна секретарка.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.