„КОСИДБА НА ПЛАВИНЦУ“ ОКУПИЛА 100 УЧЕСНИКА И БРОЈНЕ ПОСЕТИОЦЕ

Традиционална „Косидба на Плавинцу“ одржана је протеклог викенда по 23. пут у Горанском гају, а ове године манифестација је окупила 100 косача из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

-Ја сам овде редован, сем једне године када сам био спречен да дођем, ово је 22-ги пут како учествујем. Да немам лепих утисака о овој манифестацији, сигурно не бих долазио толике године. Поред овако лепог амбијента, она има и неке своје чари које ме привлаче, можда зато што је косидба у месту у коме сам раније живео била нешто од чега се живело, тако да сам као мали почео да косим. Све има своје, човек који живи од тога може некада и да замрзи ту активсност, али када више не зависи од тога, онда наступи носталгија и човек воли да се подсети свог детињства, косидби на селу, разних такмичења. Ево, мој млађи син је дошао, раме уз раме са мном је овде косио и ако Бог да, и ово се настави, биће наследника – каже Љубо Илић, косач из Шипова.

Осим косидбе, удружење Косача Плавинац припремило је богат музички и култрно-уметнички програм, а била су организована и спортска надметања. Више стотина посетилаца могло је да ужива и у богатој презентацији удружења жена Смедерева.

-Није лако организовати 23 године овакву манифестацију на отвореном и обезбедити финансије за то. И овај пут је све проткело у најбољем реду, било је око 100 косача, колико смо и очекивали, подсетићу да је наш рекорд 207 учесника у години пре короне. Трудили смо се да овогодишња манифестација има сва  обележја као и до сада, ту су и удружења жена, и 120-оро деце из КУД „Радинац“, биле у ту и спортске дисциплине, послужење за посетиоце, донаторе и спонзоре – наводи Драган Роган, председник Удружења косача „Плавинац“.

Додаје да је упитно одржавање косидбе следеће године, јер је ово земљиште у Горанском гају у процесу реститиуције.

-Следеће године не знам шта да очекујемо. Што се нашег удружења тиче, ми смо расположени, и имали смо фантастичне идеје, сами смо оплеменили овај простор, однеговали 300 ових садница, сами смо са ентузијастима и нашим пријатељима ово oвде направили, ја, моје, комшије, пријатељи, донатори. Небригом ранијег руководства Смедерева није решен статус овог земљишта, оно је у поступку реституције, молили смо последњих 10-15 година да се реши то, град је могао откупити, тренутно руководство је затекло овакво стање и све је неизвесно, све зависи од тога – закључује Роган.

И.С.

фото: Телевизија Смедерево

 

Comments are closed.