ОТВОРЕН „ТЕАТАР У ТВРЂАВИ“

Девети позоришни фестивал „Театар у тврђави“ отворен је у четвртак увече, извођењем представе „Трпеле“ у корподукцији Крањвачког и Шабачког позоришта и режији Александре Ковачевић.

-Оживети тако грандиозно здање као што је смедеревска тврђава представља велики подхват у који су уткани труд знање ентузијазам и љубав. и управо пре девет година заживео је фестивал „Театар у тврђави“ као резултат најплеменитијих идеја радника културе Србије и Смедерева.  И пре пола века водећи српски уметници су слично покушавали, али у конкуренцији са Пулом, Дубровником и Будвом, стара српска тврђава није имала равноправну прилику. Сада, на прагу уласка на листу УНЕСК-а, човечанство схвата каквом лепoтом располажу Смедерево и Србија. У прошлости Тврђава је била место сусретања и сукоба бројних војски, освајана и ослобађана више пута кроз векове. данас је место које спаја позориште, музике, епохе и културе – рекла је, између осталог, заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић, отварајући фестивал.

У петак, 1. јуна, публика ће имати прилику да погледа представу ,,Пластелин’’ Василија Сигарева у режији Марка Торлаковића, у продукцији Београдског драмског позоришта, док је субота, 2. јул, резервисан за представу Театра Вук, ,,Заборављене’’ по тексту Зорке Новаковић, у режији Марије Миленковић настала у копродукцији Бео арта и Југо сцене. Четвртог дана фестивала ансамбл Народног позоришта ,,Стерија’’ из Вршца извешће представу ,,Фалстаф- Веселе жене винздорске’’ Вилијема Шекспира, у режији Даријана Михајловића. Претпоследњег дана фестивала одриграће се представа ,,Употреба човека’’, по роману Александра Тишме, у режији Бориса Лијешевића, настала у копродукцији Новог тврђава театра, Новосадског позоришта /Újvidéki Színház , Града театра Будва и  East West Центра Сарајево. 5. јул, последњи дан фестивала биће у знаку програма за посетиоце свих узраста. Од 19 часова, они најмлађи имаће прилику да уживају у представи ,,Легенда о храбрости’’ Чича Мичиног позоришта, у режији Матеје Поповића, да би од 21 час овогодишњи фестивал Театар у Тврђави затворио ,,Музички спуст Дунавом’’ Земунског камерног оркестра, под диригентском палицом Ђорђа Станковића.

 

СДН

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.