У СУБОТУ „КОСИДБА НА ПЛАВИНЦУ“

Традиционална „Косидба на Плавинцу“ биће одржана по 23. пут у Горанском гају у суботу, 2. јула. После две године епидемиолошких ограничења, манифестација ће бити организована у пуном капацитету, поручују из Удружења косача „Плавинац“ и најављују, да ће саму косидбу ове године пратити  богат културно-уметнички и спортски програм.

-Није лако организовати овакву манифестацију, али ми смо као екипа ту већ 23 године и трудимо се да одржимо онај квалитет који смо сами себи поставили, да он буде онако како људи очекују. Две претходне године због короне је био редукован програм, прошле године био је само косачки део, ове године ћемо се потрудити да косдиба буде у правом светлу, онако како смо навикли наше косаче, пријатеље, другаре и све оне који дођу на нашу манифетсацију. То подразумева поред косачког дела и културно.уметнички програм на бини, са спортским садржајима и дисциплинама бацања камена с рамена, надвлачење конопца, а за учеснике и посетиоце нормално је да се крчка рибља чорба, свадбарски купус, пасуљ који спрема Окружни затвор са којим имамо заиста добру сарадњу. Људи су жељни изласка у природу, а ми се трудимо да повратимо оно што смо некада организовали. Неуобичајено је што је почетком јула организујемо, биће мало виша температура, али припремићемо се. Позивам косаче и посетиоце који воле манифестације овог типа да дођу и посете нас – поручио је Драган Роган, председник Удружења косача „Плавинац“.

Додаје да је због неадекватних временских услова и актуелне суше, квалитет траве мало лошији , због чега ће косидба ове године, највероватније бити ревијалног карактера, али како истиче, смисао манифестације јесте дружење и неговање српске традиције. Наводи да је доста напора уложено у организацију, с обзиром на све тежу економску ситуацију, подвукавши да Удружење нема сталне изворе финансирања, али да манифестација опстаје захваљујући спонзорима и донаторима.

Карло Рибак, председник Скупштине Удружења косача „Плавинац“ истакао је да се са припремама наредне почиње дан-два по завршетку претходне манифестације, а да се ове године пружа прилика да се Косидба врати на ниво какав је био пре короне.

-Ово је прилика да се вратимо на старо, да сви који су нас се ужелели дођу, да доживимо хармонију и дружење на овом предивном терену, лепшег, мислим нема ни у Смедереву, а ни у даљој околини, уз малтене породичан однос где свако сваког зна, да уживамо у природи. Основни циљ и јесте да се одржи тај стари начин кошења, који представља уметност и  да људи искажу своје умеће, оно што је научено, а овде могу да се виде разне технике кошења – рекао је Рибак.

Своје вештине приказаће и активи жена из градских и сеоских месних заједница, а нову концепцију у презентовању традиције овог поднебља пружиће Удружење жена из Осипаонице. Посетиоцима ће се представити и сви ансамбли културно-уметничких друштава из Радинца и са Папазовца. Уз позив свима да им се придруже, организатори наводе да су људи жељни дружења у природи, због чега не сумњају у одличну посећеност, какву је „Косидба на Плавинцу“ бележила у годинама пре короне.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.