ЗАСЕДА ЛОКАЛНИ ПАРЛАМЕНТ, НА ДНЕВНОМ РЕДУ РЕБАЛАНС БУЏЕТА

Наредна, 14. седница овог савиза локалног парламента, заказана је за среду, 29. јуна у 10 часова, а према утврђеном дневном реду пред одборницима ће се наћи 14 тачака. Најважнија међу њима је први овогодишњи ребаланс буџета, којим је предвиђено увећање прихода и расхода за 323 милиона динара, па је тако новим предлогом одлуке процењен на 4 милијарде 450 милиона, уместо првобитно утврђених 4 милијарде 130 милиона динара. До промена долази, пре свега, услед значајног глобалног повећања цена енергената, због чега је неопходно обезбеђивање средстава за редовно сервисирање сталних трошкова корисника јавних средстава – школа, вртића, јавних предузећа и установа. Како сазнајемо, локална самоуправа ће, ради обезбеђивања несметаног функционисања јавних предузећа, субвенционисати њихово пословање, за шта ће ребалансом бити издвојено додатних 43,7 милиона динара, од чега је највећи део, чак 35 милиона намењен ЈП „Грејање“ за куповину мазута за наредну грејну сезону.

Приходи и расходи су, тврде надлежни, реално одмерени, а простор за увећање буџета и уверење у његово остварење дају и пренета средства из претходне године у износу од 520 милиона динара, као и текући прилив који је добро процењен.

У складу са ребалансом, пред одборницима ће се наћи и предлози за давање сагласности на измене и допуне програма пословања јавних предузећа и установа у текућој години.

Одборници ће се изјашњавати и о предлогу одлуке о продаји станова који су у јавној својини, испод тржишне цене, ради решавања стамбених потреба избеглица, као и предлог одлуке о прибављању непокретности у јавну својину града путем изградње. Реч је о новом објекту вртића који треба да буде изграђен у Радинцу, а за који је средства обезбедило Министарство просвете.

Скупштина града расправљаће и о предлогу одлуке о суфинансирању и финансирању боравка трећег и сваког следећег детета у породици у предшколској установи „Наша радост“.

Међу тачкама дневног реда је и предлог одлуке о функционисању и организацији цивилне заштите, изради плана детаљне регулације за изградњу соларне електране у Сараорцима, и предлог одлуке о измени и допуни просторног плана града Смедерева.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.