СТРЕЉАШТВО: ТРОСТАВ ВАЗДУШНОМ ПУШКОМ ПРВИ ПУТ У СМЕДЕРЕВУ

На стрелишту у Спортској хали Смедерево у среду је, по први пут, одржано такмичење у троставу ваздушном пушком. Нова спортска дисциплина је у развојном програму Стрељачког савеза Србије од 2018. године, а за њено одржавање на стрелишту у Смедереву била је неопходна реконструкција велике пуцаоне. Стрељачки савез Србије је ову дисциплину увео како би млади стрелци тростав могли да тренирају током целе године, а и да би се прилагодили за период када почињу да се такмиче у олимпијском троставу стандардном малокалибарском пушком. Победници трећег кола Купа Србије у ваздушном троставу су Давид Аћимовић из Горњег Милановца и Софија Адамовић из Старе Пазове.
Стрељачка дружина „Смедерево“ континуирано улаже у рад како најмлађих кроз Школу стрељаштва, преко свих такмичарских категорија, али и у набавку не само основних средстава за рад, мета, дијабола и малокалибарске муниције, већ и финансијских захтевнијих пројеката, попут набавке новог оружја, савремених електронских мета и нове опреме. Последња у низу инвестиција, у сарадњи са Стрељачким савезом Смедерево, који је поднео највећи део финасијских трошкова, десила се током овог месеца, када је због потреба одржавања тренинга и такмичења у новој спортској дисциплини, тростав ваздушном пушком, урађена реконструкција велике пуцаоне на ваздушном стрелишту у Спортској хали Смедерево. Постављен је нов под и нови носачи за постављање мета за клечећи и лежећи став (до сада су постојали само за стојећи став), и замењени су фиксирани стрељачки столови новим модуларним. Реконструкција је обављена у веома кратком временском року не омевши у великој мери редовно одржавање тренинга на стрелишту. Овом реконструкцијом створени су сви неопходни услови да се тренинзи и такмичења и у новој спортској дисциплини, тростав ваздушном пушком 3×20 (три пута дведесет) дијабола за кадете и кадеткиње, која је у развојном програму Стрељачког савеза Србије од 2018. године, одржавају и на смедеревском ваздушном стрелишту. До сада су такмичења у троставу одржавана само на ваздушном стрелишту у Новом Саду. Циљ увођења нове дисциплине, пре четири године, у Стрељачком савезу Србије био је да се стрелцима кадетског узраста приближи техника гађања тростава, како би се што лакше прилагодили када ову дисциплину почну да гађају малокалибарском пушком, у јуниорском такмичарском програму.
Прво такмичење које је одржано на реновираном стрелишту у Смедереву било је треће коло Купа Стрељачког савеза Србије у Б програму. Учествовало је 9 кадета и 21 кадеткиња. У категорији кадета победио је Давид Аћимовић из Стрељачке дружине „Драган Јевтић Шкепо“ из Горњег Милановца са 583 круга. Сребрну медаљу освојио је његов клупски друг Стефан Аговић са 576 кругова, а бронзану Михајло Кресојевић из Стрељачког клуба „Младост“ из Инђије са 570 кругова. У категорији кадеткиња тријумфовала је Софија Адамовић из Стрељачке дружине „Јединство“ из Старе Пазове са 591 кругом, што је био и резултат дана. Сребрну медаљу освојила је Емилија Јовановић из Стрељачког клуба „Око Соколово“ из Косјерића са 588 кругова, а бронзану Ива Ракоњац из Стрељачке дружине „Панчево 1813“ са 586 кругова.
Стрељачку дружину „Смедерево“ представљала је Наталија Јовановић, која се са 576 кругова пласирала на дванаесто место.
Наредне недеље на истом месту одржаће се финале Купа Србије у истој дисциплини, на коме ће наступити по десет најбољих кадета и кадеткиња из три кола купа.

СДН

фото: Стрељачка дружина Смедерево

 

Comments are closed.