МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА И ОВЕ ГОДИНЕ У СМЕДЕРЕВУ

Министарство за бригу о селу и ове године потписало је уговоре са 87 јединица  локалних самоуправа за доделу бесповратних средстава по јавном конкурсу за организовање манифестације ,,Михољски сусрети села“. Манифестација траје од 28. јуна  до 1. децембра текуће године, а укупан износ додељених средстава за ове намене износи 41,3 милиона динара. Подносиоци пријаве су јединице локалне самоуправе, које саме осмишљавају програм манифестације. Посетиоци ће моћи да виде надметања у вештинама и дисциплинама, бацање камена с рамена, потезање конопца, културне садржаје, литералне саставе ученика, такмичење у кулинарским вештинама. Максималан износ по једној пријави износи 500 хиљада динара. Очекује се учешће око 1.300 села и око 150.000 учесника и посетиоца.

Град Смедерево је и ове године конкурисао за средства Министарства за бригу о селу у циљу организовања манифестације ,,Михољски сусрети села“. Подсећања ради, прошле године су тим поводом биле организоване манифестације у Лугавчини, Вранову и Михајловцу. Ове године ће средства Министарства бити усмерена на организовање Михољских сусрета села у Сараорцима, Липама и Малој Крсни. Као и прошле године, и ове године учешће ће имати сва она села која имају културно-уметничка друштва, где ће се представити игром и песмом, као и удружења жена са територије Смедерева која ће показати традиционална српска јела, обичаје, културно наслеђе и све оне елементе значајне за опстанак наших села, саопштено је из локалне самоуправе.

-Велика захвалност председнику Александру Вучићу и Министарству за бригу селу због чињенице да управо оваквим програмима ми чувамо наша села од заборава. Смедерево је један од оних градова који може да се похвали богатим културним наслеђем, имамо Смедеревску јесен, Нушићеве дане, Светосавке свечаности, Смедеревска песничка јесен, али захваљујући средствима ресорног Министарства ми сада можемо и наша села да прикажемо боље – рекао је градоначелник Јован Беч у свом обраћању, а наведено је у саопштењу.

СДН

фото: град Смедерево

 

Comments are closed.