ЕУ ДОДЕЛИЛА 65.000 ЕВРА ЗА ИНФО-ЦЕНТАР У ТВРЂАВИ

У тврђави Голубачки град данас је потписан Меморандума о разумевању између Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) и седам градова и општина обухваћених пројектом “#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам”. Њиме је предвиђено улагање 650.000 евра бесповратних средстава из фондова Европске уније и Владе Савезне Републике Немачке у осам пројеката усмерених на развој и унапређење туризма и очување културног наслеђе у источној Србији и Доњем Подунављу.

Потписивању Меморандума о разумевању између ГИЗ-а и општина Голубац, Кладово, Мајданпек, Неготин, Смедерево, Велико Градиште и Зајечар, присуствовали су амбасадор ЕУ Емануеле Жиофре, вођа пројекта Александер Беч, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и помоћница министра за трговину, туризам и телекомуникације Јелена Миленковић-Орлић.

-Заштита културног наслеђа је важна, посебно овде у Србији где је оно толико разнолико. С друге стране, оно поспешује економију и ствара нова радна места. За Европску унију је економски развој кључ за различите развојне пројекте и кулутурно наслеђе је једно од њих – рекао је Емануеле Жиофре амбасадор ЕУ у Србији.

За постављање Туристичко-информационог центра у Тврђави Смедереву је додељено 65.000 евра, а локална самоуправа је у обавези да обезбеди 20 одсто опредељених средстава.

-Годишње имамо негде око 40.000 људи који дођу само у Тврђави, а ту је и вила Обреновић. Свакако ћемо овим пројектом објединити комплетну туристичку понуду, не само Смедерева, него комплетног Подунавља тако да ће туристи, а има доста и страних туриста, моћи да се упознају са туристичким потенцијалом, моћи ће да обиђу све што желе, и наравно да имају информацију о томе да могу да обиђу Источну Србију – рекао је градоначелник Јован Беч.

Пројекат „ЕУзаТебе-за културно наслеђе и туризам“ инициран је за релаизацију пројеката који се финансирају из предприступних фондова Европске уније, са циљем  унапређења туристичке понуде овог региона, очувања културног наслеђа и економског оснажења пружалаца туристичких услуга суочених са последицама пандемије КОВИД-19.

СДН

 

 

 

Comments are closed.