У СМЕДЕРЕВУ ОДРЖАНО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ У СТОНОМ ТЕНИСУ ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Први део Првенства Србије у стоном тенису за особе са инвалидитетом „Смедерево 2022“ одржан је протеклог викенда у Спортској хали. Више од 90 такмичара из целе Србије надметало се у више од 30 екипа. Под покровитељством Параолимпијског комитета Србије, турнир су организовали Стонотениски клуб ОСИ Смедерево и Стонотениски савез особа са инвалидитетом Србије.

-Захвалио бих се домаћинима који су прихватили да буду организатори овог првог дела државног првенства по екипама. Уједно, ово такмичење се одржава у оквиру обележавања „Дан назаборава“ у овом граду. Има доста такмичара, као и сваке године, наш Савез броји 13 клубова из целе земље и доста се играча одазвало. Ова такмичења су за нас веома значајна, због међународних такмичења и светских купова. Ове године Светско првенство се одржава у новембру у Шпанији, надам се да ће се квалификовати што више играча. Морам да истакнем да су добри услови овде у Смедереву и надам се у будућности и даљој сарадњи – рекао је

Међу такмичарима на Првенству била је и освајачица медаља на Параолимпијским играма у пекингу, Лондону, Рио де Жанеиру и Токију, светска и европска првакиња, Борислава Перић Ранковић.

-Увек је лепо доћи негде где смо долазили годинама уназад. Смедерево је познато по томе да прави добар турнир, где је нама све прилагођено, поготово откад долазимо у ову халу, јер нам је овде све приступачно. Када је реч о турниру, драго нам је увек када се можемо окупити било којим поводом, нарочито када је спорт у питању, јер желимо да промовишемо спорт особа са инвалидитетом и да на најбољи начин пошаљемо поруку друштву да можемо и ми, заједно са свима, да учествујемо у свакодневном животу и свакодневним активностима, и да заједно можемо да градимо лепу будућност за све нас – навела је Борислава Перић Ранковић.

Оваква окупљања су, додаје, и прилика да се особе са инвалидитетом друже и социјализују, што је веома важно за њихов свакодневни живот.

-Ми покушавамо на овај начин да новим особама са инвалидитетом покажемо да живот није престао када се десила нека несрећа, него да можемо да наставимо и даље да живимо квалитетно и на најбољи начин извучемо оно што је добро за нас. Не говорим о томе да морају сви да се баве стоним тенисом, битно је бавити се спортом, изаћи из четири зида, ући у друштво, у свакодневне активности, јер самим тим и говоримо о нашим потребама, али и о томе да желимо да будемо видљиви и учествујемо у стварању новог света за све нас – истакла је Перић-Ранковић.

Ово такмичење у Смедереву значајно је пошто се учешће на њему бодује, а добар резултат доноси више поена за ранг листу. Јако домаће такмичење изнедрило је и успешне спортисте на међународном нивоу, а у Стонотениском савезу ОСИ Србије надају се да ће се низ остваривања добрих европских и светских резултата наставити.

-Имамо наде за будућност, појавило се неколико младих такмичара, што за такмичење у колицима, што у стојећој категорији, надам се да нећемо имати празнину, јер, ето, Борислава, Нада и ја смо већ преко десет година на европској и светској сцени, ми смо наследили селектора Златка Кеслера, био је и Илија Ђурашиновић, раније и домаћин Дејан Оклобџија био је део репрезентације старе Југославије, тако да се надам да ћемо наставити континуитет доношења медаља са великих такмичења – навео је Митар Паликућа, председник Стонотениског савеза ОСИ Србије.

У име локалне самоуправе присутне је поздравио члан Градског већа за ресор социјалне политике Драган Станић.

-Ово је турнир који се у јуну одржава сваке године, уједно га организујемо и у знак сећања на 5. јун и експлозију у Тврђави. Свако ко дође на овај турнир он је већ једну утакмицу добио, јер они настављају да се боре, изабрали су живот достојан човека, имају добре резултате и овде и у свету и позитивна енергија се осећа у овој хали. Нама је задовољство да сваке године можемо да их поздравимо у нашем граду и биће нам увек драги гости – рекао је Станић.

Најбоље резултате у нашој Спортској хали остварили су тимови из Новог Сада, Ниша и Зрењанина. Државно првенство се наставља, а до краја су остала још три кола, након чега ће се знати коначан пласман.

И.С.

фото: Телевизија Смедерево

 

Comments are closed.