У ОКВИРУ ПРОГРАМА „НОВА ПИСМЕНОСТ“ ОДРЖАН СЕМИНАР ЗА НАСТАВНИКЕ

Препознајући потенцијал наставног кадра у мотивацији и усмеравању младих, у оквиру програма „Нова писменост“, који партнерски спроводе Америчка агенција за међународни развој (USAID) и „Propulsion“, а уз подршку компаније АстраЗенека, креиран је онлајн семинар „Mission: ОXYGEN – Znanje za next level“ који је представљен наставницима основних школа из Смедерева у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању. Наставници су били у прилици да се упознају са семинаром који је доступан и путем онлајн платформе, захваљујући коме могу да стекну нова знања из области медијске и дигиталне писмености, пројектне наставе, као и здравствене писмености и здравих стилова живота, укључујући и превенцију пушења код предадолесцената, а затим да стечено знање теоријски и практично примене у настави.

-Наставници играју веома важну и активну улогу у развоју и васпитању младих и управо зато што смо препознали тај њихов потенцијал у мотивацији и усмеравању деце, у оквиру програма „Нова писменост“ креирали смо овај семинар. Циљ ове обуке је подизање тих наставничких компетенција када је реч о дигиталној, медијској и здравственој писмености. Оно чега сви данас треба да будемо свесни јесте да деца и млади заиста данас живе у медијском и дигиталном окружењу које их на неки начин свакодневно бомбардује разним порукама, а они те поруке даље одашиљају. И управо је битно да у школи, на месту где треба да буду сигурни, могу да добију све оне одговоре и информације како што боље да се снађу у медијском и дигиталном окружењу – Теодора Миљковић, испред програма „Нова писменост“.

Потреба за обуком, додаје, произилази и из чињенице да се чак 70 одсто младих информише путем друштвених мрежа, а више од половине њих је доживело неке непријатности на интернету. Осим родитеља, са којима свакодневно комуницирају, и наставници су ти који могу да их усмере како да одговорно приступе друштвеним мрежама и медијском окружењу и како да критички промишљају о порукама које до њих долазе. У оквиру семинара, акценат је стављен на начин на који наставници могу да усмере и мотивишу ученике да доносе исправне одлуке у вези са својим животом, менталним и физичким здрављем, било у онлајн или офлајн свету.

-Када сам видела понуђену тему, знала сам да морам, као неко ко је први међу једнакима, да прођем ову обуку, како бих то пренела својим колегама, а они то својим ученицима кроз наставу. Ова едукација је од велике користи, учесници су у интеракцији. Некако је ова ситуација са пандемијом све нас, па чак и оне колеге који су некада имали неку врсту резерве, натерала да са наставом кренемо на другачији начин. То је добро заживело у нашој школи и када је била онлајн настава, уопште нисмо имали техничких проблема, што је био случај у неким другим сеоским срединама. Што се тиче друштвених мрежа, трудимо се да свака од њих, које ученици неминовно користе, буде у функцији њиховог напредовања. Ми смо овде поменули и дигиталне уџбенике који су нам од јако велике користи, наставници су их јако добро имплементирали, код ученика је интересовање веће, до исхода се долази много лакше него раније, та комбинација онлајн са традиционалном наставом даје резултате, јер смо и ми, и наши ученици, увидели да имамо компетенције за које нисмо знали, а ово време нам је показало да је само требало да их надоградимо – објашњава Биљана Тодоровић, учитељица, директорка ОШ „Сава Ковачевић“ у Михајловцу.

Онлајн семинар обухвата девет лекција намењених наставницима: Пројектна настава, Шта су медији и зашто су важни у демократском друштву, Чему све медији служе, Како на нас утичу рекламе, Медијски садржај на друштвеним мрежама и на нашим мобилним телефонима, Безбедност на интернету, Мобилно новинарство, као и теме из области здравствене писмености, док је десета лекција намењена и наставницима и ученицима, а обрађује тему дигиталних алата као наставног средства.

-Важно је да деца знају да одреде шта је добро, а шта није. Због тога је битно да им, поред родитеља, и наставници такође помогну да увиде да се радозналост може задовољити и у другим сферама интересовања и креативности, а да им континуирани развој личних ресурса доноси слободу избора да буду шта год желе у животу. Подстичите развој социјалних и вештина комуникације код ваших ученика. Научите их да постављају циљеве и истрајавају у напорима да их остваре, јер им то доноси велико задовољство, уважавање других особа из блиског окружења и самопоштовање, а тиме расте и њихово самопуздање – поручила је наставницима др Нада Косић Бибић, из Завода за јавно здравље Суботица.

Идеја семинара је да сви наставници буду обухваћени овом обуком, а Смедерево је пети град у Србији у коме је она организована на овај начин. Семинар је доступан и на платформи digitala.press, акредитован је и доноси додатне поене у стручном усавршавању.

И.С.

фото: Телевизија Смедерево

 

Comments are closed.