„ЗАЉУБЉЕНИ ШЕКСПИР“ ОПЧИНИО ПУБЛИКУ, „АНА КАРЕЊИНА“ НАЈБОЉА ПО ОЦЕНИ ЖИРИЈА

„Заљубљени Шекспир“ Београдског драмског позоришта редитељке Ане Томовић најбоља је представа по мишљењу публике 39-тих „Нушићевих дана“, док је епитет најбоље по оцени жирија на овогодишњем фестивалу однела „Ана Карењина“ Новосадског позоришта „Ујвидеки Синхаз“ у режији Дејана Пројковског.

-Редитељ Дејан Пројковски, користећи врло мало текста и Токлстојев роман скоро као синопсис, успева да исприча узбудљиву причу о судбини жене-човека, расстрзану између друштвених узуса и својих осећања. Кроз врло модеран израз, слажући маштовите слике живота јунака, у драматичној сценографији, а све подржано врхунском игром ансамбла, добили смо фантастичну, узбудљиву, несвакидашњу, раскошну изведбу великог класика. Овај модеран приступ допринео је да се још више извиче поетика и суштина романа и савременом гледаоцу пренесе дубина и трагика људске душе. Надамо се да ће ова представа подићи лествицу нашег позоришта и постати стандард у односу на позоришну уметност – наведено је у образложењу жирија, у чијем саставу су били глумци Исидора Минић, Слободан Бода Нинковић и Милорад Мики Дамјановић.

-На самом почетку вечери речено је да је публика један члан сваког ансамбла који игра представу. Ја мислим да је публика један од коатура представе сваке вечери коју одигравамо, значи да квалитет, непосредност или све оно што се везује за једну представу у великој мери зависи од публике. Ово није награда публике, него награда за публику и Новосадско позориште, тако да вам честитам – рекао је приликом доделе награде Валентин Венцел, директор позоришта „Ујвидеки Синхаз“.

Из Београдског драмског позоришта истакли су да им ова награда много значи, пре свега јер долази од публике, и зато што је освајају други пут узастопно на овом фестивалу.

Овацијама публике поздрављен је Богдан Диклић, добитник „Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару“.

-Ја сам рекао да је ауторитет жирија мојих колега чак и мене убедио да је оно што пише у образложењу тачно. Награде радују. Ја бих рекао да су то признања и то радује човека. Али… да ме се не схвати погрешно, никад се нисам узносио. Јако је лепо, интимно сам чак поносан и на самог себе, лепо је. Уз огромно поштовање имена награде – реако је након доделе награде глумац Богдан Диклић.

Према мишљењу жирија, најуспешније глумачко остварење на фестивалу остварила је глумица Дара Џокић у представи „Ролеркостер“ Атељеа 212, којој је припала награда „Милосав Буца Мирковић“.

 

Овогодишњи фестивал завршен је колажним програмом под називом Нушићев шоу „Срећна фамилија“. Завесе су спуштене до наредне године када „Нушићеви дани“ обележавају јубиларну, 40-ту годину од оснивања.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

 

Comments are closed.