„ФИЛИЋ-ФИЛМИЋ“ ЧУВА СЕЋАЊЕ НА ТРАГИЧНО СТРАДАЛОГ СТЕФАНА

Економско-угостотељска школа „Вук Караџић“ у Великој Плани је, другу годину за редом, након расписаног конкурса, у културном центру „Масука“, организовала завршно вече Републичког фестивала кратких ученичких филмова „Филић-Филмић“, основаног у знак сећања на свог недужно убијеног ученика Стефана Филића из Старог села, кога су у фебруару 2020. године на смрта претукли насилници испред једног клуба у овом месту. Ове године предложена тема била је „Завичају у срцу те носим“, а  на фестивал је стигло укупно 29 филмића, међу којима чак 9 са Косова и Метохије – из Косовске Митровице, Косовске Каменице и Ранилуга.
На зваршној вечери фестивала приказано је 13 филмова које је одабрао жири, а највећи број њих је и награђен.
У такмичарској категорији која обухвата филмове ученика осмих разреда основне и првог разреда средње школе, епитет најбољих понеле су школе из Бруса, Смедеревске Паланке и Косовске Каменице. У категорији за старије ђаке прво место је припало Економско трговачкој школи Ранилуг, друго, Правно-биротехничкој школи из Земуна, а треће Електротехничкој школи из Паланке.
Награђен је и најбољи ментор, а о једногласном одлуком жирија, то је професор Милош Ристић, који је ментор првонаграђеног филма о Косовском Поморављу.
-С обзиром на то да смо имали филмове који су баш завређивали пажњу, одлучили смо да награде доделимо за још три филма, да их на неки начин уважимо и похвалимо њихов труд. Специјалне награде су отишле у Соко Бању, Сарајево и Велику Плану, а како смо већ навикли, и наша публика је наградила један филм који се издвојио,чији је ментор наша уметничка директорка фестивала Николета Николић. Надам се да су све школе учеснице задовољне, а посебно бих им се захвалила што су се одазвале у толиком броју, што су се неке потрудиле да направе по више филмова и тако употпуниле ову нашу манифестацију, за коју се надам да ће добити и статус међународног карактера – наводи Јаворка Марковић, тетка убијеног Стефана Филића.
За најбоље су, додаје, захваљујући школи и локалној самоуправи, али и спонзорима и породици, обезбеђене награде – пројектор, дрон, лаптоп, фотоапарат, а фестивал је подржало и Министарство просвете.
У знак сећања на трагично страдалог младића житељи Старог села иницирали су да улица у којој је живео Стефан Филић понесе његово име, што је општина Велика Плана подржала и за шта се чека само формална одлука Скупштине општине.
Ј.В.
фото: Јаворка Марковић 
 

Comments are closed.