ЗАДРУГА У МИХАЈЛОВЦУ ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ

Градоначелник Јован Беч је са председником Задружног савеза Србије Николом Михајловићем, обишао економију Земљорадничке задругe у Михајловцу, која обележава 30 година успешног рада. Том приликом упознао се са до сада реализованим  радовима на изградњи  нове  хладњаче, чији је капациет 400 тона робе. За тај пројекат  Министарство за бригу о селу издвојило је 14,5 милиона динара, а  сама задруга 6,7 милиона.

Председник Задружног савеза Србије истакао је да је на територији Смедерева и околине задругарство настало и подсетио да је у Вранову основана прва задруга на овом подручју, а након још десетак, формирана је организација на чијем је челу, и то пре више од једног века, тачније пре 127 година. Да би наше село напредовало важна су, каже, три елемента: знање, за шта се ангажују факултети и институти, али и успешни пијединци, нове технологије, затим удруживање у задруге, јер је појединачно тешко опстати, и на трећем месту је сточарска производња, па очекује да се национална аграрна политика долсаком нове Владе усмери ка овој врсти произвдоње кроз национални програм.

-Подсећам да је 2106. године на Божић донет нов Закон о задругама, либералан, који омогућава удруживање пољопривредника, прати европске тенденције, држава нас је препознала као партенра и кернуле су прве субвенције кроз пројекат „500 задруга у 500 села“, а да је он спроведен успешно показује податак да данас има око 1.100 новоснованих задруга у Србији. Од њих је 80 одсто пољопривредних земљорадничких задруга. Оно што ми  пропагирамо је заједништво, слога, сарадња, што овде у Михајловцу имамо, ово је један од светлих примера у Србији. Они сарађују са локалном самоуправом и пољопривредним стручним службама Министарства пољопривреде и осталих надлежних органа. У тој синергији има помака, заједно са стручним лицима задруге у Михајловцу и локалне самоуправе направили смо пројекат који је стручна комисија позитивно оценила, тако да ће овде бити изграђен складишни капацитет, тачније хладњача, за воћарске производе. Што се тиче задруге, она је заокружила све циклусе, имамо сточарску производњу и врши се откуп млека, на другом месту је ратарска производња, као и савремена производња у воћарству, производња јабука, и сад ће овде бити и кладишни капацитет. Нећемо се овим задовољити, идемо напред, радимо на новом пројекту, попут проширења или увођења соларне енергије, то су неки наредни кораци.  рекао је Никола Михајловић, председник Задружног Савеза Србије.

Земљорадничка задруга у Михајловцу основана је 1992. године, од када ради и послује на истим принципима.

-Прошли смо период рата, послератног стања, а да ниједан дан нисмо пословали са губитком, што у овим временима много значи, јер те резулатате могли смо да остваримо само домаћинским пословањем и напорним радом, што се наставља и данас. То је препознало Министарство за бригу о селу, јер смо показали да у развој можемо да улажемо и сопствена средства и овде ће у наредних петнаестак дана да буде подигнута хладњача, капацитета 400 тона. Нама то много значи јер имамо произвдоњу јабука на 6 хектара, а можда ћемо бити принуђени ове године, због околности, да складиштимо тај део робе док не будемо могли да реализујемо продају, о ово ће нам олакшати пословање – рекао је Горан Лукић, директор Земљорадничке задруге у Михајловцу.

Градоначелник Јован Беч подсетио је да је Задруга ,,Михајловац“ корисних подстицајних средстава Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду, па су тако 2018. године остварили подстицај за противградну мрежу у износу од 3 милиона динара, а у 2019. години подстицајна средства за системе за наводњавање у износу од 1,4 милиона динара.

 

-Ова задруга је пример добре праксе за све пољопривредне прооизвођаче. Да је тако, говори и податак да је прошле године остварила бесповратна средства Министарства за бригу о селу у износу од 14.499.811,60 динара за подизање хладњаче, док је сопственим средствима задруга учествовала са 6.768.331,00 динара, за шта има рок од шест месеци да заврши исту.Од када сам градоначелник, трудим се да разумем проблеме пољопривреде и обезбедимо све неопходне услове за рад. Ми ћемо се као град наставити да улажемо у пољопривреду и пратимо политику нашег председника Александра Вучића. Задруга је јако битна и пољопривредни произвођачи треба да се удружују. Захваљујући политици председника Вучића ми данас извозимо у друге земље и немамо проблем са недостатком хране – истакао је градоначелник Јован Беч у свом обраћању.

Задруга у Михајловцу, како је најављено, на јесен ће пригидном свечаношћу обележити 30 година постојања и рада, а надају се да ће и убудуће наставити са успешним пословањем и радом, што је био случај у претходне три деценије.

Ј.В.

фото: Телевизија Смедерево 

 

 

 

 

Comments are closed.