ОТВОРЕНИ „НУШИЋЕВИ ДАНИ“

Отварањем изложбе „Сценске визуре“ у организацији Одсека за сценографију Факултета примењених уметности и извођењем „Ане Карењине“ Новосадског позоришта почео је званични, такмичарски део овогодишњег позоришног фестивала „Нушићеви дани“, који ће, према најавама, бити посвећен жени и њеном месту у друштву.

„У нашој средини где је тако нагао и вртоглав скок од опанака до фрака,  и тако кратка дистанца од варјаче до јавне говорнице на коју се пење женски трубун, комедија не може увек избећи трагични страну смешног, као ни комичну страну трагичног, није то тако парадоксална тврдња ако се рече да се трагедија јаче испољава у оквиру смешног, онако као што је мрка фотографија пластичнија у светлу мрака“, је мисао о театру Бранислава Нушића коју је, обраћајући се публици на свечаном отварању овогодишњег позоришног фестивала посвећеног нашем највећем комедиографу, цитирао др Зоран Макисмовић, театролог и селектор овогодишњих „Нушићевих дана“.

Присетио се овог, једног од многобројних Нушићевих цитата, у години када обележавамо 250 година од рођења Јоакима Вујића, кога је позоришна историја прозвала оцем нашег театра, овде на фестивалу посвећеном Браниславу Нушићу, који је уз Стерију, његов најдостојнији наследник.

-На овогодишњем фестивалу селекција је усмерена је на представе које се баве местом жене у друштву кроз историју. Избор представа у овогодишњој селекцији заправо је омаж заиграној, маштовитој лепези Нушићевих женских ликова, са циљем да се скрене пажња на проблем, идентитет и статус жене у савременом друштву. Све те судбине жена, део су и судбине света, те смо стога овогодишњи фестивал и насловили „Приче наше, приче насушне“ – навео је Макисмовић.

Фестивал се у Смедереву организује од 1984-те године и ово је његово 39. издање, а част да свечано отвори „Нушићеве дане“ имао је градоначелник Јован Беч.

-Манифестација „Нушићеви дани“ нуди посебан концепт програмских садржаја, што је издавај у односу на сличне фестивале у нашем граду, као и културном амбијенту Србије. Својим карактеристикама наш фестивал унапредио је позоришну реалност у Србији, али свакако и у Смедереву, које је имало изузетну улогу у Нушићевом животу. Ово је место његовог детињства. Помен на Нушића одржао се у Смедереву и добио свој коначан израз кроз велики фестивал који сваке године окупља позната имена из света културе која се баве Нушићевим делом – рекао је, између осталог, градоначелник Беч приликом отварања фестивала.

О дубоко укорњеним везама Нушића и Смедерева сведочи и присуство његовог праунука Небојше Нушића отварању фестивала.

-Ово је најдужи фестивал, сарађујемо са њим, ја још од прошлог века, а фондација је ту сарадњу остварила у овом веку, овде осећам се као у свом граду. Издали смо поново двотомно издање Нушићевог зета Миливоја Миме Предића „Нушић у причама“, у којој једна од прича говори о његовом животу у Смедереву, кад је упознао путујућу глумачку дружину и тада је, уствари, једноставно заволео позориште, његову магију. Смедерево је имало изузетно велики утицај на његов даљи развој и друштвену активност, наравно и летњиковац „Обреновића“, где је приређивао представе за краља, за династију Обреновић, тако да имам велико поштовање према Смедереву и труду ових 39 година фестивала и надамо се да ћемо на следећем, 40-том, јубиларном, приказати Нушића у најлепшем светлу, јер је он, осим тога што је био драмски писац, био и управник бројних позоришта и оставио дубок траг у кутури нашег народа, иницирао многе ствари као правник, мислим да ћемо имати озбиљан задатак за следећу годину, да фестивал учинимо још богатијим – рекао је Небојша Нушић за наш портал.

Пре почетка званичног дела програма положени су венци на споменик  највећем српском комедиографу на платоу испред Центра за културу. Венац су положиле делегације града Смедерева, Центра за културу, ОШ „Бранислав Нушић“, Кола српских сестара Смедерева, као и праунук Бранислава Нушића и сестра Братислава Петковића, некадашњег селектора фестивала.

До 26. маја, када се затвара, пред публику ће изаћи глумци још четири позоришта: Народног позоришта Суботица, Атељеа 212, Народног позоришта Београд и Београдског драмског позоришта. Публика је у прилици да, осим вечерас отворене, погледа још и изложбу карикатура „Бранислав Нушић кроз цртеж Зорана Товирца“, и присуствује промоцији књиге Рашка В. Јовановића „Један други Нушић“.

Последње вечери, традиционално, биће додељене награде за најбоље представе по оценама жирији и публике, за најбоље глумачко остварење, али и „Нушићева награда“ за животно дело глумцу комичару, која овде године одлази у руке глумца Богдана Диклића.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

 

 

Comments are closed.