ПОЧЕО ПРЕТФЕСТИВАЛСКИ ПРОГРАМ „НУШИЋЕВИХ ДАНА“, ОТВАРАЊЕ У ПЕТАК, 20. МАЈА

Представом за децу “Операција поклопац”, у извођењу позоришта „Креативни хаос“,почео је претфестивалски програм 39их  „Нушићевих дана“ који се наставља гостовањем позоришта “Драгољуб Милосављевић Гула” из Петровца на Млави. Које изводи представу “ Позови ме ради прељубе” по тексту Реја Кунија и Џона Чепмена и у режији Бранислава Недића.

Овогодишње, 39. по реду издање позоришног фестивала ,,Нушићеви дани’’ биће одржано од 18. до 26. маја.

-Од 1984. па до данас, фестивал ,,Нушићеви дани’’ представља омаж једном од највећих српских комедиографа, али и новинару и дипломати Браниславу Нушићу који је своје детињство и школске дане управо провео у овом граду. Као и сваке године, фестивал ће понудити бројне културне и едукативне садржаје публици, како оној најстаријој, тако и најмлађој, а све у циљу да се Нушићево стваралаштво, али и сама позоришна уметност приближи широј публици и младима. Кроз девет дана фестивалског програма, публика ће бити у прилици да испрати главни такмичарски програм, који чини пет представа из позоришта широм Србије, али и богат претфестивалски и пратећи програм састављен од дечијих представа, изложби, промоција књига, позоришних радионица али и разговора са глумцима и редитељима након сваке представе. Посебан сегмент програма чини и „Нушић, селу у походе“, чија је идеја да се најмлађој публици из сеоских школа укаже на значај једног од најважнијих писаца српске књижевности гостовањем представе „Аутобиографија“ у 22 села на територији града Смедерева – наведено је у најавном саопштењу фестивала.

Овогодишњи фестивал биће свечано отворен у петак, 20. маја, када ће на платоу испред Центра за културу у Смедереву традиционално бити положен венац на споменик Браниславу Нушићу, а затим у галерији Центра за културу отворена изложба ,,Сценске визуре’’ студената Факултета примењених уметности са одсека сценографије. У Великој сали Центра за културу такмичарски програм фестивала отвориће представа ,,Ана Карењина’’ Лава Николајевича Толстоја, у режији Дејана Пројковског, настала у продукцији Новосадског позоришта ,,Ујвидеки Сзинхаз’’.

У недељу, 22. маја посетиоци фестивала имаће прилику да погледају извођење представе Народног позоришта Суботице ,,Избирачица’’, по истоименој комедији Косте Трифковића, а у режији Иве Милошевић. У главном такмичарском програму фестивала 23. маја биће одиграна представа Атељеа 212 ,,Ролеркостер’’ ауторке Јелене Кајго, у режији Милице Краљ, док је 24. мај резервисан за Народно позориште у Београду и представу ,,Вуци и овце’’ Александра Николајевича Островског у режији Егона Савина. У среду, 25. маја, ансамбл Београдског драмског позоришта извешће последњу представу у овогодишњем такмичарском програму- ,,Заљубљени Шекспир’’ по мотивима филмског сценарија Марка Нормана и Тома Стопарда, у режији Ане Томовић.
Све представе главног такмичарског програма биће одигране у Великој сали Центра за културу Смедерево са почетком у 20 часова.

Фестивал ће последњег дана, 26. маја, затворити кабаретска представа- Нушићев шоу ,,Срећна фамилија’’, а традиционално ће бити додељене и награде: Нушићева награда за животно дело глумцу-комичару, Нушићева награда за најбољу представу у целини на основу одлуке жирија, Нушићева награда за најбољу представу у целини на основу гласова публике и Награда ,,Милосав Буца Мирковић” за најуспешније глумачко оставарење на фестивалу.

Улазнице за главни такмичарски програм фестивала доступне су на благајни Центра за културу Смедерево, док је улаз за све садржаје у оквиру претфестивалског и пратећег програма бесплатан.

СДН

фото: Смедеревске новине 

 

Comments are closed.