ПОГЛЕД КРОЗ ТЕЛЕСКОП У СМЕДЕРЕВУ

Да ли лају на звезде то нисмо проверавали, али су захваљујући хобију свог професора, матуранти смедеревске Гимназије у четвртак увече имали јединствену прилику да кроз телескоп посматрају Месец.

Наиме, професор филозофије Урош Марковић, организовао је за ученике четвртог разреда мало другачији час, одржан на платоу близу Гимназије, са позиције са које ведро небо дозвољава посматрање овог небеског тела.

-Ово организујемо у оквиру предмета „Методологија научног истраживања“. Вечерас можемо да гледамо Месец, који је на неких око 80 и нешто процената, тако да могу и неки кратери да се виде. Астрономија је мој хоби, и овај телескоп који ће нам омогућити посматрање вечерас је мој лични, и на њега сам дуго чекао, јер је опрема веома скупа, делом набављена у Србији, делом у иностранству. Ово је јединствена прилика у Смедереву, и уопште, чак ни ја нисам до сада отишао у Опсерваторију у Београду, био сам само у Планетаријуму, али сада могу да посматрам небо и из свог града – каже професор Марковић.

Нису само ученици били заинтересовани за посматрање неба, придружила им се и професорка социологија Душица Славковић.

-Дошла сам на наговор колеге, желела сам да видим како то функционише и како изгледа. Урош је увек расположена да са нама подели свој хоби – наводи ова професорка.

На ову иницијативу позитивно су, судећи према коментарима које смо чули, реаговали и суграђани, посебно они најмлађи, који су са одушевљењем констатовали како „они гледају Месец“.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

 

 

Comments are closed.