„МОЋ МУЗЕЈА“ ОД 14. ДО 20. МАЈА

Од суботе 14. до петка 20. маја, и Смедерево ће бити део националне манифестације „Музеји за 10“, која се организује у координацији са Националним комитетом ICOM Србија.

-Ова до сада највећа музејска иницијатива на територији Србије јединствена је у европском културном простору и осмишљена је с идејом ближе сарадње и заједничког наступа музеја у Србији са циљем ефикаснијег рада, веће видљивости, као и чвршће повезаности с локалном заједницом. Резултат је интензивнија интеракција са публиком и већа посета, као и богати и разноврсни програми који обогаћују културно-туристичку понуду Србије. Као и претходних година, тако и ове, 2022. године, Музеј у Смедереву ће дати свој допринос различитим програмима које приређујемо у нашој згради у Омладинској бр. 4 у Смедереву – наводе у овој установи.

Манифестација почиње у суботу 14. маја од 10 часова.

-У суботу ћемо бити део веома популарне и изузетно посећене манифестације Европска ноћ музеја, због чега ћемо у суботу 14. маја 2022. бити отворени до 22 часа. Осталим данима, од недеље 15. маја до петка 20. маја, Музеј у Смедереву биће отворен за посете од 10 до 20 часова, а улаз за све програме је бесплатан – подсећају из Музеја.

Током трајања манифестације посетици ће бити у прилици да виде сталне поставке: „Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе“ и „Гвожђе, грожђе и урбане вибрације“, као и нову ауторску изложбу отворену поводом Дана установе  „Дела руских уметника у Музеју у Смедереву. Слике и иконе од краја 17. до средине 20. века“, ауторке др Снежане Цветковић.

Изложба Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе“ је стална поставка Музеја у Смедреву која афирмише комплексно наслеђe овог изузетног културно-историјског споменика од изузетног значаја за историју Србије. Поставка о смедеревској тврђави прича је о Србији 15. века, деспоту Ђурђу Бранковићу и „проклетој” Јерини и породици Бранковић, зидању монументалне тврђаве, привредном и културном успону последње српске средњовековне државе, освајању града од стране османских завојевача и трансформацији деспотовог града у оријентални шехер,  али и рађању модерне српске државе у времену српских устанака, затим о разорним последицама Првог и Другог светског рата, дугој и темељној обнови Тврђаве током друге половине 20. века и њеном проглашењу за споменик културе од изузетног значаја. Нова поставка кроз музеолошку призму даје најцеловитији приказ смедревске тврђаве до сада.

Изложба „Грожђе, гвожђе, и урбане вибрације“ – изузетно сугестиван назив изложбе игра је речи које у најкраћем на најбољи начин означавају трансформацију Смедерева и околине из чувеног виноградарског краја у важан индустријски град. Ради се о најновијој сталној поставци која је тек недавно отворена за јавност. На изложби су представљене три тематске целине које представљају препознатљиве маркере Смедерева и смедеревског краја – Грожђе, Гвожђе и Урбане вибрације. Кроз текстове, музејске предмете, фотографије, документарну и ликовну грађу публика ће моћи да се упозна са виноградарством и винарством смедеревског краја, најзначајнијим моментима и главним чиниоцима индустријализације у Смедереву, као и са развојем градске културе и формирањем урбаног градског језгра у Смедереву током 19. и првих деценија 20. века.

Изложба „Дела руских уметника у Музеју у Смедереву. Слике и иконе од краја 17. до средине 20. века“, ауторке др Снежане Цветковић, музејске саветнице смедеревског музеја, коју смо отворили поводом Дана Музеја у Смедереву, 12. априла 2022. године, проистекла је из трогодишњег пројекта „Руска уметност у смедеревском музеју: конзервација и рестаурација слика и икона“, који је у периоду између 2019. и 2021. године финансирало Министарство културе и информисања Републике Србије. Целини руске уметности у смедеревском музеју припадају слике и акварели Дмитрија Васиљевича Вележева, Василија Николајевича Резникова, Бориса Шаповалова, А. Рославеца, Никите Тарасјевича, цртеж урбанистичког решења главног градског трга у Смедереву Ђорђа Коваљевског, иконе Николаја Феофиловича Мејендорфа, Ивана Петровича Дикија, Бориса Володина и бројних анонимних руских иконописаца од краја 17. до средине 20. века, међу којима има изузетних остварења руског иконописа.  Иницијални циљ пројекта – обнове и заштите дела руских уметника – прерастао је у изложбени и конзерваторски изазов, чији је резултат поставка која сведочи о руско-српским уметничким везама и деловању руских уметника у Смедереву.

Током манифестације биће организована и ауторска вођења и то у суботу, 14. маја у 20 часова, и у уторак и четвртак, 17. и 19. маја, у 18 часова.

Као посебан програм у оквиру манифестације издваја се концерт виолинисте Жељка Дабижаљевића, уз клавирску пратњу професора Владимира Коха.

-Историјски музеј Србије и удружење „UNICA ART” су у сарадњи са партнерским музејским установама у Србији и уз подршку Министарства културе и информисања Србије иницирали реализацију циклуса концерата „Музиком кроз музеје Србије”. Први концерт новог циклуса биће одржан током предстојеће манифестације „Музеји за 10” у среду 18. маја 2022. у Музеју у Смедереву са почетком од 19 часова – наводе у музеју.

Такође, биће организоване и промоције стручног часописа „Смедеревски зборник бр. 7“ и каталога изложбе „Дела руских уметника у Музеју у Смедереву. Слике и иконе од краја 17. до средине 20. века“, у петак, 20. маја у 12 часова. На промоцији ће говорити чланови Редакционог одбора часописа и аутори.

-„Смедеревски зборник“ представља стручни часопис у којем се објављују радови о покретним културним добрима која се чувају у музејским збиркама (палеонтологија, археологија, нумизматика, историја, етнологија и уметност), о културно-историјској баштини Смедерева и смедеревског краја, као и стручни и прегледни радови на најразличитије теме од општег културно-историјског и музеолошког значаја. Штампање часописа омогућили су Министарство културе и информисања и Град Смедерево. Каталог „Дела руских уметника у Музеју у Смедереву. Слике и иконе од краја 17. до средине 20. века“, ауторке др Снежане Цветковић, музејске саветнице смедеревског музеја представља значајну публикацију која на нов и графички допадљив начин осветљава значај руских уметника за развој уметничког живота града Смедерева, као и уметничких дела која чине врло важан сегмент уметничке збирке Музеја у Смедереву – подсећају у овој установи.

СДН

 

 

Comments are closed.