ФОНДАЦИЈА „ДАЈАНА ПАУНОВИЋ“ У СМЕДЕРЕВУ

Представници фондације „Дајана Пауновић“ организовали су у Градској управи трибину на којој су представљене мере Републике Србије у области популационе и политике равноправности полова.

-Циљ фондације је економско оснаживање жена, афирмација жена у свим сферама и на свим нивоима, подстицање предузетништва, промоција једнаких могућности. Поред пружања једократне помоћи, нама је циљ да дођемо до систематски одрживих решења. Имамо лепу сарадњу са нашом јужном српском покрајном, где идемо на два месеца и оснажујемо наше друштво тамо, такође имамо и предивну сарадњу са нашом српском православном црквом и са јавним институцијама и државом. За све ово време обишли смо близу тридесетак локалних самоуправа, разговарали са људима, покушали да детектујемо проблеме на терену. На тај начин прикупљамо проблеме и преносимо их тамо где је могуће да се они и решавају – рекла је Дајана Пауновић, оснивач истоимене Фондације, говорећи на тему “Практична искуства и могућности за деловање невладиног сектора у области равноправности полова и популационе политике“.

Представљајући мере у области популационе и политике равноправности полова  које су донеле и спроводе државне институције Републике Србије и локалне самоуправе, Марко Матић, један од чланова Фондације, је истакао да се ове године навршава тачно седам деценија како Србија губи становништво, и три деценије од како имамо негативан природни прираштај. У складу са тим, рекао је да је крајем прошле године донет сет мера у области популационе политике и да смо коначно почели на један систематски начин да се бавимо том темом.

Градоначелник Јован Беч указао је на мере које град Смедерево преузима у циљу промовисања популационе политике.

–Град Смедерево из буџета Града за подстицај рађању у 2022. години издваја укупно 24 милиона динара. За финасијску помоћ трудницама издваја се годишње из буџета 7 милиона динара, док се за финасијску помоћ породиљама годишње издваја из буџета 16 милиона динара – истакао је у свом обраћању градоначелник Беч.

Фондација ,,Дајана Пауновић“ иницирала је организацију низа трибина са циљем представљања циљева, законодавног оквира и мера Републике Србије у области популационе политике и политике равноправности полова, како би их приближили грађанима.

СДН

фото: Смедеревске новине

 

 

 

 

 

Comments are closed.