ЕУ ПРО ПЛУС ПРОГРАМ: ТРИ МИЛИОНА ЕВРА ЗА ПРЕДУЗЕТНИКЕ, МИКРО И МАЛА ПРЕДУЗЕЋА

ЕУ ПРО Плус Програм расписао је Јавни позив за предлоге пројеката за набавку опреме и увођење услуга за предузетнике, микро и мала предузећа са циљем доприноса њиховом развоју у 99 локалних самоуправа региона Шумадије, Западне, Источне и Јужен Србије.

Укупан буџет пројекта износи 3 милиона евра, од чега је 2 милиона намењено предузећима која се баве производњом, а милион евра предузећима која пружају услуге.

Износ подршке по појединачном пројекту је од 10 до 40 хиљада евра за предузећа регистрована за производну делатност, односно од 10 до 30 хиљада евра за предузећа регистрована за пружање услуга. У оба случаја обавезно је минимално суфинасирање од 20% вредности пројекта, односно 15% за предузећа из општина које су у четвртој категорији развијености.

Право учешћа имају предузетници/е, микро и мала предузећа регистрована у периоду од 1. јануара 2016. до 31. децембра 2020. године у некој од 99 локалних самоуправа укључених у ЕУ ПРО Плус програм, а која се баве производњом или пружањем услуга које обухватају информационе технологије, архитектонске и инжињерске делатности, здравствену и социјалну заштиту, услуге везане за туризам, одржавање и поправке.

Одобрена средства намењена су за набавку нове опреме и увођење услуга која ће допринети унапређењу производње и тржишног потенцијала предузећа, отварању нових радних места и повећању опоравка и отпорности од негативног утицаја пандемије ковида 19. Подржани пројекти треба и обавезно да укључе друштвено одговорне активности које ће допринети развоју њихових локалних заједница.

Рок за пријаву: 30. јун 2022. године, до 24:00 по локалном времену

Документацију за пријаву на јавни позив можете преузети на следећем линку: https://euproplus.org.rs/kpoziv/javni-poziv-za-predloge-projekata-za-nabavku-opreme-i-uvodjenje-usluga-za-preduzetnike-mikro-i-mala-preduzeca

ЕУ ПРО Плус (програм Европске уније (ЕУ) за локални развој) има за циљ да допринесе свеукупном друштвеном и економском развоју 99 локалних самоуправа у регионима Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије.

Европска унија определила је 30 милиона евра за овај трогодишњи програм, који ће свој рад усмерити на побољшање управљања територијалним развојем, подршку економском расту, као и на унапређење социјалне инфраструктуре и кохезије. Реализацију програма ЕУ ПРО водиће Министарство за европске интеграције, а спроводиће Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге УНОПС.

СДН

 

Comments are closed.