ЦРВЕНИ КРСТ СМЕДЕРЕВО: ПРИЗНАЊА ВИШЕСТРУКИМ ДАВАОЦИМА

Поводом Недеље Црвеног крста, која се обележава од 8. до 15. маја, Црвени крст Смедерево је традиционално, и ове године, доделио признања вишеструким добровољним даваоцима крви који се редовно одазивају акцијама у Смедереву. Међу 113 најревноснијих Смедереваца су и по три даваоца који су крв дали 100, односно 75 пута.

-Први пут сам дао крв 1988. године у војсци, тако је кренуло, после више од 30 година, ево стигао сам до ове цифре. И наменски сам, такође, давао крв, пар пута по позиву, увек сам се одазивао, јер то је нешто непорцењиво, неком се спасе живот и кад живиш са уверњем да си некоме помогао, онда је још и боље. Кад човек да крв, он онда и своју крв обнавља, тако да ће организам да буде здрав, а и другоме се помаже. Позивам све грађане који могу, који су здравствено способни да могу да могу да дају крв, да то и ураде и због себе и због других – каже 55-огодишњи Ненад Гвоић, који је крв дао 100 пута.

У оквиру Недеље Црвеног крста, обележава се и 11. мај, Национални дан добровољних давалаца крви, те је и то повод, каже председник Црвеног крста Смедерево Слободан Станковић, да се оргнаизација на овај начин одужи онима који помажу другима.

-Захвалио бих се свим добровољним даваоцима крви што учествују у нашим акцијама и што нас подржавају, јер мислим да је веома значајно да крв дође до сваког човека у свакој прилици када је то потребн. Захвалио бих се нашим волонтерима, затим локалној самоуправи, пријатељима и сарадницима, као и медијима без чије помоћи наше активности не би могле да буду овако успешне – рекао је Станковић.

Најавио је и бројне активности смедеревског Црвеног крста током целе недеље, у оквиру којих ће представници ове хуманитарне организације у уторак посетити Друштво МНРО, у среду обићи Прихватилиште у Малој Крсни, а у петак ће у Краљеву присуствовати промоцији филма „На правом путу“ која се организује у оквиру програма промоције „Пута хуманих вредности“.

И.С.

фото: Смедеревске новине

 

 

 

 

 

Comments are closed.