СТРЕЉАШТВО: НИКОЛИЋЕВ ПРВИ НАСТУП У РЕПРЕЗЕНТАЦИЈИ ОБЕЛЕЖЕН ПОБЕДОМ

Свој први наступ у саставу репрезентације Србије, у квалификацијама за Европску Лигу младих у Осијеку, Алекса Николић је обележио победом у мечу против хрватског репрезентативца и допринео победи и пласману Србије, у дисциплини ваздушни пиштољ, на финални турнир Европске лиге младих, који ће у октобру бити одржан у Будимпешти, саопштено је из Стрељачке дружине Смедерево. Додаје се да је пласман остварила и селекција Србије у дисциплини пушка.

Свој деби у репрезентацији Србије Алекса Николић је обележио победом. У Осијеку је од 29. априла до 1. маја одржан Регионални квалификациони турнир зоне „Исток“ Европске лиге младих ваздушном пушком и пиштољем. У саставу репрезентације Србије пиштољем био је наш Алекса Николић, који је у овој сезони у Купу Србије био најбољи пионир и кадет, а на Првенству Србије постао је државни првак у категорији млађих јуниора, док је у категорији кадета освојио бронзану медаљу. Наш стрелац је наступио у другом мечу, у коме је противник наше репрезентације била домаћин Хрватска. У директном дуелу са хрватским репрезентативцем Мирком Балићем забележио је победу са 6:2 (сваки стрелац гађа по 4 серије, бољи добија 2 поена, за изједначен резултат дели се по поен). Победе су још у српском тиму остварили Лука Милошевић у мечу са Ланом Шпирељом са 7:1 и Елеонора Радуловић која је са 6:2 победила Анну Чукушић. Марта Нововић је поражена у мечу са Бруно Жунићем са 6:2, а наша репрезентација је победила Хрватску са убедљивом разликом 21:11. Претходног дана Србија је изгубила од Украјине са 26:6. У саставу репрезентације били су Марко Нинковић, Елеонора Радуловић, Олга Стојановић и Лука Милошевић. На крају је наш тим са једном победом и једним поразом сакупио укупно 27 поена и нашао се у генералном пласману на другом месту иза Украјине, која је била прва са две победе и 55 поена, и тако се пласирао на завршни турнир Европске лиге младих ваздушним оружјем, који ће у октобру бити одржан у Будимпешти. Репрезентација Хрватске је била трећа са 14 поена.
Пласман у финале Лиге младих остварила је и селекција Србије у дисциплини ваздушна пушка, такође са једном победом и једним поразом. Репрезентација у саставу Алекса Ракоњац, Александра Хавран, Ања Кнежевић и Урош Алексић, изгубила је од Украјине са 22:10. Хавран је победила са 6:2, Кнежевић ремизирала, Ракоњац и Алексић изгубили са по 8:0. У другом мечу против Хрватске наши су славили са 22:10 против Хрватске. Хавран и Ракоњац су своје противнике победили са максималних 8:0, Љиљана Цветковић је ремизирала, док је Вељко Јанковић изгубио са 6:2. Тако је Србија из два меча сакупила 32 бода и нашла се такође, на другом месту које води на финални турнир. Прва је Украјина са 46 поена, трећа Хрватска са 18.
Региону „Исток“ припада и Русија, која изостаје због суспензије руских спортиста.
У Европској лиги младих такмиче се стрелци од 14 до 19 година. На регионалним турнирима екипе се састају по лигашком систему – свако са сваким. За такмичење је могуће регистровати највише шест стрелаца. Од прошле сезоне за сваки меч репрезентација пријављује мешовиту женско-мушку екипу од четири члана (уместо три као раније). Сваки стрелац има директног ривала у противничкој екипи. Пуцају се четири серије од по десет метака. После сваке серије такмичар са бољим резултатом осваја два бода, уколико је нерешено сваком иде по бод. Поени из сва четири дуела сабирају се за укупан резултат. Максимална победа је 32:0, а у случају резултата 16:16, о победнику одлучује распуцавање.
Лига младих је у календар Европске стрељачке конфедерације укључена 2009. године. Српски стрелци су од тада освојили четири медаље, све четири пушком. У првој лиги, 2009. године, наш тим је је освојио злато. У саставу репрезентације Србије која се 2017. окитила бронзом, а 2018. године сребрном медаљом био је и наш Вељко Илић. Годину дана касније српска репрезентација пушком освојила је још једну титулу вицешампиона. Подсетимо још да је у Смедереву 2013. одржан квалификациони турнир за наш регион, а следеће године и финални турнир Европске лиге младих. Београд је требао бити домаћин финала 2020. године, који је отказан због пандемије изазване вирусом ЦОВИД-19.
На финалном турниру учествују победници и другопласирани из сваког од три региона („Исток“, „Запад“ и „Север“) и две трећепласиране репрезентације са најбољим скором (или само једна, уколико се домаћин Мађарска не квалификује по пласману). Из групе „Север“ квалификовали су се Пољска, Летонија (пиштољ), Норвешка и Естонија (пушка). Такмичење регона „Запад“ ће бити одржано крајем маја.

СДН

фото: Стрељачка дружина Смедерево

Comments are closed.