ЦЗК: ТРИБИНА О ЗНАЧАЈУ И ЗНАЧЕЊУ СНОВА

Еминентни психолог, проф. др Жарко Требјешанин, гостоваће у среду, 4. маја у Центру за културу Смедерево и том приликом говорити на трибини „Значај и значење снова“ која ће се одржати у Концертној дворани са почетком у 19 часова.

Програм ће донети осврт на посвећивање пажње сновима и њихово важно место у древним културама, а имаћемо прилике да чујемо и како је поглед на функцију снова повезан са схватањем несвесног у психологији. Биће обухваћена и питања улоге снова у развоју личности и значаја упућености на свет загонетних представа присутних у сновима за пут самоспознаје и постизања унутрашње равнотеже. Вече са професором Требјешанином укључиће и тематизацију симбола у искуству сневача и проблематику приступа симболима, а заинтересовани ће, поред осталог, моћи да чују који су оријентири за препознавање значајних снова.

Улаз је слободан.

Проф. др Жарко Требјешанин докторирао је на Одељењу за психологију Филозофског факултета у Београду. Предавао је на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију у Београду, као и на Филозофском факултету и Учитељском факултету у Београду, а предавач је на Факултету савремених уметности у Београду.

Учестовао је као сарадник и руководилац пројеката у научним и стручним пројектима Института за психологију. Аутор је пројекта стручне едукације из психологије представника невладиних организација и предавач на тематским семинарима о личном и колективном идентитету, ставовима, предрасудама и стереотипима у организацији ОЕБС-а.

До сада је објавио десетак књига и више од стотину научних и стручних радова. Такође је уредио и написао бројне предговоре/поговоре за књиге. Аутор је књига: Фромове дихотомије, Представа о детету у српској култури, Шта Фројд заиста није рекао, Политика и душа, Шта Јунг заиста није рекао, Психологија личности, Невербална комуникација: антрополошко психолошки приступ (коаутор Б. Жикић), Психолошко тумачење снова…

Био је председник Савеза психолога Југославије, председник Већа научних области друштвено-хуманистичких наука Универзитета у Београду, члан Савета Универзитета у Београду, као и главни уредник Психолошких новина. Оснивач је и уредник библиотеке „Психологија за радознале“ у Заводу за уџбенике у Београду. Написао је сценарио и био водитељ у серији „У средишту душе“, посвећеној личности и делу Сигмунда Фројда, која је емитована на РТС-у. Научне студије, огледи и интервјуи превођени су му на енглески, француски, немачки, мађарски, македонски и словеначки језик.

СДН

 

 

Comments are closed.