ЦРКВА СВЕТОГ ЛУКЕ: МОЛИТВА ЗА ОЗДРАВЉЕЊЕ НА ВЕЛИКУ СРЕДУ И РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА ЗА ВАСКРШЊЕ ПРАЗНИКЕ

У цркви „Светог апостола и еванђелисте Луке“ на Царини, на Велику среду, 20. априла, биће служена Света Тајна јелеосвећења, а тим поводом упућен је позив свим верницима који у целости преносимо:

„Драга браћо и сестре,

У Цркви светог апостола и еванђелисте Луке, на Велику Среду – 20. априла служиће се Света Тајна Јелеосвећења са почетком у 18 часова. Позивамо све вернике који имају телесних и душевних проблема да дођу на Свету Тајну Јелеосвећења ради молитве за оздрављење.
Света Тајна Јелеосвећења састоји се из молитава свештеника и помазивања болесника освећеним уљем, кроз које делује Божија благодат за оздрављење болесника, a болест овде подразумева обољење душе или тела.
Сви верни који учествују у Светој Тајни Јелеосвећења могу донети спискове укућана и сродника које требају да предају свештенику.
Света Тајна Јелеосвећења у Цркви је установљена на основу речи светог апостола Јакова, који каже: Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере ће спасити болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се (Јак. 5, 1415). Црква је ову Свету Тајну установила полазећи и од речи Господњих, упућених Његовим ученицима када их је послао на проповед: Болесне исцељујте, губаве чистите…(Мт. 10,8). Као потврда за ово служе такође речи светог Јеванђелисте Марка, који прича како су свети апостоли, када их је Господ послао на проповед, исцељивали болесне: И отишавши проповедаху да се покају. И демоне многе изгоњаху; и помазиваху уљем многе болеснике, и исцељиваху (Мк.6,12-13). Све ово сведочи о богоустановљености Свете Тајне Јелеосвећења. На основу црквених историјских споменика долазимо до закључка да је Света Тајна Јелеосвећења над болесницима обављана још у првим и наредним вековима Цркве Христове, наводи свештенство цркве „Светог апостола и еванђелисте Луке“.
Из цркве „Светог апостола и еванђелисте Луке“ подсећају и на распоред редовних Богослужења током Васкршњих празника:
-Велика среда, 18 часова – Света Тајна Јелеосвећења за исцељење болесних
-Велики четвртак, 9 часова – Света Литургија; 18 часова – Велико бденије, читање 12 страсних јевађеља
-Велики петак, 18 часова – Вечерња служба са изношењем плаштанице; 20 часова – Јутрење са статијама
-Велика субота, 9 часова – Света Литургија
-Васкрс, 23 часа – Васкршње јутрење и света литургија; 9 часова – Света литургија
-Светли понедељак, 9 часова – Литургија
-Светли уторак – 9 часова – Литургија
СДН
фото: црква Светог Луке 
 

Comments are closed.