ДОКУМЕНТАРАЦ „ЛИНИЈА ЖИВОТА“ ДАРКА БАЈИЋА У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ

У сусрет ауторској вечери редитеља Дарка Бајића и његовом гостовању у Центру за културу Смедерево планираном за 26. април, у понедељак, 18. априла, приказујемо његов документарни филм „Линија живота“. Пројекција ће се одржати у Концертној дворани са почетком у 20 сати, а улаз је слободан.
-Студент сликарства, затвореник злогласног нацистичког логора  Маутхаузен уписан под редним бројем 106.621 преживљава и побеђује смрт на јединствен и себи својствен начин – серијом цртежа Маутхаузен који, сакривани током заробљеништва данас представљају сведочанство о мукама затвореника логора и злокобном чину. Управо сачувани цртежи академског сликара Милоша Бајића чинили су и основ за настанак документарног филма „ЛИНИЈА ЖИВОТА“ редитеља Дарка Бајића, сина Милоша Бајића – наводе организатори.
Цртежи Милоша Бајића, касније професора на Академији ликовних уметности, коришћени су као докази у суђењу одбеглим злочинцима. Филм је и посвета сликарству Милоша Бајића, „од линије смрти, која је настала у Маутхауезену, до ослобођене линије апстракције, која је маштом досезала до неоткривених простора космоса“.
СДН
 

Comments are closed.