SVETSKI DAN ROMA OBELEŽEN U SMEDEREVU: ZAHVALNOST ZA DOPRINOS INKLUZIJI

Povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, smederevski Forum romskih nevladinih organizacija, u saradnji sa Gradom Smederevom, dodelio je zahvalnice gradskim ustanovama i organizacijama koje su dale doprinos poboljšanju položaja Roma u Smederevu. Zahvalnice su dobili: Gradska uprava Smederevo, Centar za socijalni rad, smederevski Crveni krst, Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, Predškolska ustanova “Naša radost” i Osnovne škole “Dr Jovan Cvijić”, “Jovan Jovanović Zmaj” i “Dimitrije Davidović”, kao tri gradske škole sa najviše romskih učenika.

-Napominjem da je ovaj datum, ali i svaki drugi u godini, prilika da se upoznamo sa vašim problemima, saslušamo vas, a potom i sagledamo kako možemo pomoći u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti. Grad Smederevo se, počev od 2007. godine, aktivno zalaže za inkluziju Roma. Među prvim gradovima u Srbiji je angažovao koordinatora za romska pitanja. Od 2009. godine do danas sistematski pristup socijalnoj inkluziji Roma kroz implementaciju Lokalnih akcionih planova i uspostavljanje mehanizama za inkluziju Roma. Najnoviji akcioni plan obuhvata period od 2022. do 2024. godine. Za njegovu implementaciju u 2022-goj godini izdvojena su serdstva od 3.640.000 dinara. U okviru ovog plana rad je doelio 44 stipendije za školsku 2021/2022. godinu. Želim da istaknme da je grad Smederevo realizovao projekat izgradnje vakuumske i atmosferske kanalizacije u naselju Mali Krivak, čija je vrednost preko 128 miliona dinara. Grad će nastaviti da u budućnosti da šruža maksimalnu podršku Romima koji su uvek dobrodošli u gradsku kuću – rekao je gradonačelnik Jovan Beč, naglasivši da je urađena i tehničko-projektna dokumentacija za izgradnju nove vodovodne mreže u Malom krivaku, čija je vrednost preko 500.000 evra, sa kojom će lokalna samouprava konkurisati kod fondova za dobijanje sredstava za realizaciju.

Prisutnima se obratio i predstavnik lokalnog saveta za poboljšanje položaja Roma za Grad Smederevo Slaviša Stošić, koji je čestitao Svetski dan Roma i rekao da će grad uvek pružati svu neophodnu podršku u saradnji sa gradonačelnikom Smedereva Jovanom Bečom. Prisutne je pozdravio i predsednik Saveza romskih nevladinih organizaacija smederevski forum Dejan Stojković, koji je ujedno i podelio zahvalnice organizacijama i institucijama koje su dale svoj doprinos inkluziji Roma na lokalnom nivou.

Nagrađena je i najbolja učesnica likovnog konkursa „Romi kroz vreme“, Katarina Pavlović, učenica OŠ “Dimitrije Davidović” kojoj je dodeljen tablet.

Međunarodni Dan Roma je dan proslave romske kulture i podizanja svesti sa kojima se Romi suočavaju, službeno ustanovljen 1990. godine u poljskom mestu Serock, gde je održan četvrti Svetski romski kongres Međunarodne romske unije, u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Česvildu kraj Londona, od 7. do 12. aprila 1971. godine. Na tom kongresu je donesena odluka o romskoj himni, za koju je izabrana pesma „Đelem, đelem“ („Išao sam, išao“) i odluka o zastavi za koju je izabrana plavo-zelena dvobojnica, sa crvenim tokčkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracija Roma tokom istorije.

Prema podacima sa popisa stanovništva iz 2011. godine, u Smederevu živi 2.369 Roma, dok ih, prema evidenciji romskih udruženja, ima oko 7 i po hiljada.

J.V.

foto: Smederevske novine 

 

Comments are closed.