СВЕТСКИ ДАН РОМА ОБЕЛЕЖЕН У СМЕДЕРЕВУ: ЗАХВАЛНОСТ ЗА ДОПРИНОС ИНКЛУЗИЈИ

Поводом 8. априла, Светског дана Рома, смедеревски Форум ромских невладиних организација, у сарадњи са Градом Смедеревом, доделио је захвалнице градским установама и организацијама које су дале допринос побољшању положаја Рома у Смедереву. Захвалнице су добили: Градска управа Смедерево, Центар за социјални рад, смедеревски Црвени крст, Филијала Националне службе за запошљавање, Предшколска установа “Наша радост” и Основне школе “Др Јован Цвијић”, “Јован Јовановић Змај” и “Димитрије Давидовић”, као три градске школе са највише ромских ученика.

-Напомињем да је овај датум, али и сваки други у години, прилика да се упознамо са вашим проблемима, саслушамо вас, а потом и сагледамо како можемо помоћи у оквиру својих надлежности и могућности. Град Смедерево се, почев од 2007. године, активно залаже за инклузију Рома. Међу првим градовима у Србији је ангажовао координатора за ромска питања. Од 2009. године до данас систематски приступ социјалној инклузији Рома кроз имплементацију Локалних акционих планова и успостављање механизама за инклузију Рома. Најновији акциони план обухвата период од 2022. до 2024. године. За његову имплементацију у 2022-гој години издвојена су сердства од 3.640.000 динара. У оквиру овог плана рад је доелио 44 стипендије за школску 2021/2022. годину. Желим да истакнме да је град Смедерево реализовао пројекат изградње вакуумске и атмосферске канализације у насељу Мали Кривак, чија је вредност преко 128 милиона динара. Град ће наставити да у будућности да шружа максималну подршку Ромима који су увек добродошли у градску кућу – рекао је градоначелник Јован Беч, нагласивши да је урађена и техничко-пројектна документација за изградњу нове водоводне мреже у Малом криваку, чија је вредност преко 500.000 евра, са којом ће локална самоуправа конкурисати код фондова за добијање средстава за реализацију.

Присутнима се обратио и представник локалног савета за побољшање положаја Рома за Град Смедерево Славиша Стошић, који је честитао Светски дан Рома и рекао да ће град увек пружати сву неопходну подршку у сарадњи са градоначелником Смедерева Јованом Бечом. Присутне је поздравио и председник Савеза ромских невладиних организаација смедеревски форум Дејан Стојковић, који је уједно и поделио захвалнице организацијама и институцијама које су дале свој допринос инклузији Рома на локалном нивоу.

Награђена је и најбоља учесница ликовног конкурса „Роми кроз време“, Катарина Павловић, ученица ОШ “Димитрије Давидовић” којој је додељен таблет.

Међународни Дан Рома је дан прославе ромске културе и подизања свести са којима се Роми суочавају, службено установљен 1990. године у пољском месту Сероцк, где је одржан четврти Светски ромски конгрес Међународне ромске уније, у спомен на први већи међународни сусрет ромских представника који је одржан у Чесвилду крај Лондона, од 7. до 12. априла 1971. године. На том конгресу је донесена одлука о ромској химни, за коју је изабрана песма „Ђелем, ђелем“ („Ишао сам, ишао“) и одлука о застави за коју је изабрана плаво-зелена двобојница, са црвеним токчком у средини, симболом напретка и покрета, али и миграција Рома током историје.

Према подацима са пописа становништва из 2011. године, у Смедереву живи 2.369 Рома, док их, према евиденцији ромских удружења, има око 7 и по хиљада.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине 

 

Comments are closed.