СНИМАК НАСИЉА УЗБУРКАО МРЕЖЕ, ПОКРЕНУТА ПЕТИЦИЈА ЗА ПОДРШКУ НАСТАВНИКУ

Снимак инцидента са једног од часова одељења осмог разреда у ОШ „Бранислав Нушић“, на којем се види како се наставник физичког васпитања насилно понаша према једном од ученика, изазвао је бројне полемике у јавности, након што је освануо на друштвеним мрежама. У вези са овим случајем школа је против наставника покренула дисциплински поступак, полиција и тужилаштво истрагу, а о свему су обавештени Школска управа и надлежна инспекција. Док се спроводе процедуралне радње у вези са утврђивањем одговорности и тежине преступа, покренута је онлајн петиција за подршку наставнику Владану Живковићу, јер је, како се наводи „инцидент изазван непримереним и неваспитаним понашањем ученика“ и додаје да јавности није предочен цео снимак на коме се види понашање ученика које је претходило оваквој реакцији поменутог професора. Петицију је за два дана потписало скоро 2.500 људи. Текст петиције преносимо у целости:

-У Смедереву у ОШ „Бранислав Нушић“, дана 31.03.2022. године, догодио се инцидент изазван непримереним и неваспитаним понашањем ученика осмог разреда према Владану Живковићу, наставнику физичког васпитања у тој школи.

Јавност је упозната са снимком који је сачинио један од присутних ученика али само у делу у коме се види реакција наставника али не и са делом у коме наставник претходно трпи салве увреда и псовки ученика на рачун своје породице и деце. Ученик који је иницирао догађај јесте неко коме овакво понашање није страно и који овакве обрасце понашања понавља врло често, о чему сведоче бројни наставници и ученици.

Насиље је нешто што се не оправдава, ко год да је у питању. Свако треба да сноси последице свог понашања уколико се докаже да је крив.

Владан Живковић важи за смиреног и посвећеног наставника. Отац је троје деце. Породичан човек, добар колега и пријатељ. Овоме сведоче бројне колеге и пријатељи који му овим путем дају подршку да истраје у борби која није само његова лична борба, већ БОРБА СВИХ ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА против бахатих и неваспитаних појединаца којима су дата превелика права и премале обавезе.

Превише права која су дата ученицима води у урушавање сваког система вредности и моралног посрнућа јер поједини ученици то злоупотребљавају. Наставници немају механизме да се заштите од све чешћих испада ученика и пропуста у њиховом васпитању. Обесправљени су и онемогућени да врше свој позив и образују нашу децу. Образовање им могу пружити али васпитање не, уколико га ученици нису понели из своје куће.

Школа може да усмерава, надограђује, коригује али не може да врши дужности које су примарно дате родитељима. Ако нема сарадње са родитељима и уколико родитељи подржавају ученике у свим њиховим испадима и хировима, никоме то неће бити на корист.

Позивамо све који саосећају са именованим наставником и ситуацијом у којој се нашла његова породица, да подрже ову петицију и својим потписом помогну да се бар донекле ублаже последице које овај догађај може имати на његов радноправни статус, али и да се друга страна позове на одговорност.

Својим потписом подржите Владана али и сваког просветног радника који се може наћи у истој или сличној ситуацији. Васпитавајте децу да поштују наставнике и школу јер само тако ћемо унапредити систем образовања и васпитања и створити друштвено одговорне људе – наведено је у тексту петиције.

Ј.В.

фото: принтскрин Фејсбук

 

Comments are closed.