ПРОБА ВЕЛИКЕ ДРЖАВНЕ МАТУРЕ

У свим смедеревским средњим школама почела је проба велике државне матуре која ће трајати до петка 8. априла. Полажу је ученици завршних разреда, а на тестовима се проверава знање из српског језика, математике, општеобразовних и стручних предмета. Полагање државне матуре, како је раније најављено, требало би званично да започне генерација ученика која средњу школу завршава 2023/2024. године.

-Пилот пројекат пробе државне матуре одржава се ове и следеће године. Када је реч о Техничкој школи овде имамо седам одељења, 192 ученика су обухваћена. Замишљено је, пре свега, да се прође кроз процедуру, односно да се испоштује процедура самог тестирања, које ће бити за две године, и са друге стране, да мало и ученици виде где се налазе, пошто су завршни разреди, да виде да ли су спремни за будуће школовање и колико још треба да се спремају. Такође, и министарство да види која је тежина питања и на који начин могу да искоригују тест – објашњава Дејан Вемић, директор Техничке школе.

Када је реч о средњим стручним школама велика државна матура се састоји из три дела, први део је српски језик и књижевност, други део је математика, а трећи је стручно-теоријски део, који треба да се састоји из теста и из практичног дела. Време предвиђено за решавање сваког од тестова је три сата.

-Што се тиче пилот пројекта, у већини средњих стручних школа се, када је реч о овом трећем делу, полаже само тест, односно, стручно-теоријски део, а само у појединим школама које је одабрало министарство полагаће се и онај практични део – објашњава директор.

У техничкој школи у петак ће бити организовано трочасовно полагање теста из стручних предмета.

И.С.

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.