ПОВОДОМ ДАНА МУЗЕЈА ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА РУСКОЈ УМЕТНОСТИ

Поводом Дана Музеја у Смедереву, ова установа у уторак, 12. априла, приређује изложбу „Дела руских уметника у Музеју у Смедереву. Слике и иконе од краја 17. до средине 20. века“.

-Изложба је настала као плод трогодишњег пројекта „Руска уметност у смедеревском музеју: конзервација и рестаурација слика и икона“, који је у периоду између 2019. и 2021. године финансирало Министарство културе и информисања Републике Србије. Пројектом је било обухваћено шеснаест дела. Паралелно, буџетским средствима Града Смедерева, извршена је конзервација и рестаурација девет икона. У Одељењу за конзервацију Народне библиотеке Србије у Београду конзервирана је једна икона на папиру. Укупно је изложено тридесет и три дела – наводе у Музеју у Смедереву.

Додају да је иницијални циљ пројекта, да се обнове и заштите најугроженија дела руских уметника, прерастао је у изложбену поставку која сведочи о руско-српским уметничким везама, о деловању руских уметника у Смедереву, улози и значају који су имали у урбаном и културном развоју града у периоду између светских ратова, уједно сведочећи о формирању музејске збирке, као рефлексног одраза бројних идентитета града.  

 Важан део изложбе чине дела руских сликара и иконописаца која потичу из приватне предратне колекције уметничких дела Милана Јовановића Стојимировића, која се налази у саставу Музеја у Смедереву од дана његовог оснивања. Музејским аквизицијама, поклонима и откупима, колекција са делима руских уметника значајно се увећавала, наводе у Музеју.

На изложби ће први пут, након уласка у музејску збирку, бити изложене слике и акварели, рано преминулог, академског уметника Дмитрија Васиљевича Вележева из 1866. године, са представама пејзажа градова Ташкент, у данашњем Узбекистану и Хоџент (данас Худжант) у Таџикистану. Такође први пут, биће изложена икона Светог Јована Златоустог, дар хиландарске руске келије Светог Јована Златоустог, Смедеревцу Владимиру Љотићу, конзулу Србије у Солуну у периодима између 1890-1894. и 1904-1909, затим портрет породице Бранковић, који је атрибуиран сликару Ивану Дикију. У новом светлу, након конзерваторско-рестаураторског третмана, на изложбеној поставци ће бити изложена дела Василија Резникова, Рославеца, Мејендорфа, и најзначајнија међу иконама чудотворна икона Успења пресвете Богородице из Кијево-печерске лавре, с краја 17. века – кажу у овој установи.

 Ауторка пројекта и изложбе је др Снежана Цветковић, историчарка уметности Музеја у Смедереву. Аутор изложбене поставке је др Милорад Младеновић, архитекта, професор на Архитектонском факултету у Београду. Конзерваторско-рестаураторске радове извела је мр Вања Јовановић, виши конзерватор рестауратор (фирма HWAK, Рума), и Славица Јанаћковић, конзерватор Одељења за заштиту, конзервацију и рестаурацију у Народној библиотеци Србије у Београду.  

Изложба ће свечано бити отворена у Музеју у Смедереву у уторак, 12. априла у 18 сати. Поставка ће бити пред публиком до 25. јуна 2022. године. Улаз је слободан.

СДН

фото: Музеј у Смедереву

 

Comments are closed.