„СМЕДЕРЕВСКА ПЕСНИЧКА ЈЕСЕН“: ДОБИТНИК „ЗЛАТНОГ КЉУЧИЋА“ ДЕЈАН АЛЕКСИЋ

Централни дани овогодишњег 53. Међународног фестивала поезије „Смедеревска песничка јесен“ биће одржани од 11. до 13. октобра. Добитник награде „Златни кључић Смедерева“ је песник Дејан Алексић из Краљева. Ове године у историју Фестивала уписујемо га и као двадесет шестог добитника ове награде .

– Са више од двадесет књига за децу заступљен је у читанкама и обавезној лектири за основну школу. Критика га је прогласила наследником Душка Радовића, Драгана Лукића, Драгомира Ђорђевића, Владимира Андрића, Љубивоја Ршумовића… што су потврдиле и многобројне награде али и његова популарност међу дечјом публиком. Двоструки је добитник награда „Политикин забавник“ и „Невен“, потом награде Змајевих дечјих игара за изузетан допринос литератури за децу, награде Међународног сајма књига у Београду, награда „Плави чуперак“, „Змајев штап“, „Раде Обреновић“, „Златно Гашино перо“, „Доситејево перо“, Награде Града Ниша за књижевност за децу, Награде Радио Београда, као и међународних признања „Мали принц“ и „White Raven“. Први је добитник и новоустановљене награде „Душан Радовић“ за књижевност за децу и младе. Ради као главни и одговорни уредник Издавачке делатности „Повеља“ у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у Краљеву – рекао је Јовица Тишма, члан жирија, уредник програма „Златни кљичић“ и добитник ове награде 2018.

Уобичајено је било да се конференције за новинаре одржавају пред сам почетак Фестивала „Смедеревска песничка јесен“, ове године организатори су кренули мало раније. Кад год буду имали информације за медије, тада ће бити и саопштаване.

– Фестивал неће трајати три дана, како смо навикли, већ ћемо трајати целе године. Имаћемо различите програме, као што су књижевне вечери, гостовања у читавој Србији. Надамо се да ће и ова ситуација са Ковидом -19 да престане, па ћемо наш Фестивал представљати и ван наше земље – рекао је Миљан Губеринић, дирекор Међународног фестивала поезије „Смедеревска песничка јесен“.

До почетка Фестивала Организациони одбор очекује много посла.

– Успели смо до сада да одлучимо о добитнику „Златног кључића“. У наредно време очекују нас конкурси за награду „Златни кључ Смедерева“. Ово ће бити прва година када ћемо расписати позив за номинацију добитника ове најпрестижније награде. Зашто? Навикли смо, ушушкали и привикли да пратимо само поезију песника словенских земаља, модерног Запада и традиционалног Истока.  Испод радара остају нам земље које нису довољно доминантне, а то не значи да немају добре песнике. Докази за то су нам добитници „Златног кључа Смедерева“ из Зимбабвеа деведесетих година и пре неколико година из Азербејџана. То су културе које не познајемо или недовољно добро познајемо, а испоставља се да имају изванредно добре песнике који заслужују  најпрестижнију награду која се додељује у Србији. С тим у вези, пошто три члана Одбора за доделу ове награде не могу да познају целокупно поетско стваралаштво света, иако су то изванредни познаваоци поезије, решили смо од ове године да имамо могућност кандидовања песника. Очекујемо да од 1. марта буде раписан Позив за номинације који ће трајати до краја априла, а потом ће чланови Одбора у складу са пристиглим номинацијама да одлуче ко ће бити добитник „Златног кључа Смедерева“ – нагласио је Губеринић.

Очекује се расписивање конурса за најстарије награде Фестивала.

– Конкурс за „Златну струну“ која се од прошле године додељује за најбољу збирку необјављених песама биће расписан половином марта, а „Смедеревски орфеј“, који је намењен завичајном песнику, у мају. Од прошле године имамо и награду „Томислав Стевановић“, за најлепшу песму о Смедереву или са мотивима Смедерева. Конкурс за ову награду биће расписан до половине марта – рекао је дирекор Фестивала.

Крајем прошле године потписан је Протоклол о сарадњи са Удружењем за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“, у оквиру којег ради и Музеј књиге и путовања.

– „Смедеревска песничка јесен“ добиће свој кутак у Музеју књиге. Ту ће бити изложена фестивалска издања, од првог до 53, а надамо се и до 103. Ту ће се налазити не само наша издања, већ и оне књиге које смо добијали на поклон. Свака од тих књига има своју вредност, јер имају потписе аутора. У договору са директором Виктором Лазићем, ми ћемо и нашег лауреата награде „Златни кључ“, после церемоније у Смедереву, представити и у Музеју књиге. И ове године имаћемо гостовање у Коларчевој задужбини, заједно са Другим програмом Радио Београда „Поезија уживо“, као што је то било са нашим прошлогодишњим добитником Вјачелсавом Купријановим – истиче Миљан Губеринић, дирекор Фестивала.

Међунарни фестивал поезије „Смедеревска песничка јесен“ ове године променио је датум расписивања конкурса за награду Златни словце. Два су важна разлога за то. Први: пошто се центални фестивалски програми одржавају  у октобру, претходних година конкурс је расписиван са почетком нове школске године. То се показало као додатно оптерећење и деци и учитељима који у то време имају сијасет важнијих обавеза.  Други: до сада је на конкурс стизао мали број песама ученика првог разреда, што је и разумљиво с обзиром да су тек почели да се навикавају и на школу и на обавезе које им је она донела. Зато је Организациони одбор расписивање конкурса пренео на почетак другог полугодишта.

– Тако је ова генерација основаца – и то само ова – добила прилику да још једном покаже своје песничко умеће, а најбољи и да буду награђени. Надамо се да ће нови рок од месец и по дана бити довољан и младим песницима и њиховим учитељицама и учитељима. Осим ове увели смо још неке новине. Од сад ће аутори бити два пута представљени – први пут почетком јуна на програму „Златно словце“ у Народној библиотеци Смедерево, а други пут на програму „Златни кључић Смедерева“ у октобру, у оквиру централних програма „Смедеревске песничке јесени“. Од сада ћемо награђивати и најуспешнију школу која ће за своју школску библиотеку добити два комплета овогодишњих фестивалских издања. Њих ће уручити овогодишњи добитник награде „Златни кључић Смедерева“ ког ћемо у октобру, током централних фестивалских дана, довести деци у госте. И менторима награђених аутора, онима који су послали дечје радове, од сада ћемо се захваљивати књигама у издању Фестивала. Наравно, све ово чинимо да бисмо децу мотивисли да читају и пишу поезију и на тај начин обогаћују свој језик и оплемењују своје одрастање – истакао је Јовица Тишма, уредник програма „Златно словце“.

Овогодишњу тему задао је Дејан Алексић, добитник „Златног кључића Смедерева“. Наслов песама са којима ће деца конкурисати биће БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН ЕКСЕР. Као и до сада, песме дванаесторо најуспешнијих аутора биће објављене у Зборнику „Златно словце“.

СДН

фото насловна: Љубиша Симовић

 

Comments are closed.