КУГЛАЊЕ: „ТВРЂАВA“ ХЕРОЈСКИ ДО БОДОВА

Његошева изрека „… на муци се познају јунаци“, најсликовитије би могла да опише игру куглаша Тврђаве против крагујевачког „Пак промета“.

Аутсајдер на овом мечу је успео да победи одличну екипу из Крагујевца са 6:2 (3238:3162) и сачува наду да у последњих пет кола избори опстанак у Првој лиги. Мада крајњи резултат делује прилично убедљив, треба рећи да се до наступа последњег пара и њихове „последње руке“, није знало ко ће на крају славити.

Први пар никоме није донео предност, с обзиром да је домаћи куглаш Стојковић искусном игром савладао Јовановића (3:1; 544:526), док је Крагујевчанин Симовић у последњој деоници успео да сломи отпор борбеног Миленковића. Док се од прекаљеног Стојковића, некако увек, очекује победа, може се рећи да је Миленковић све изненадио добром игром, чак није био далеко и од тријумфа против свог ривала (2:2, али је Крагујевчанин имао 21 оборен чуњ више). Сигурно да радује његова партија, пошто је сваки такмичар битан у, тренутно, „танком“ ростеру Тврђаве.

„Иста мета – исто одстојање“ било је и после другог одиграног пара (2:2). Живковић је фантастичном игром у другој и четвртој „руци“ убележио нову победу и, поред поена, донео својој екипи и лепу разлику у броју оборених чуњева (+45).

Истовремено, Жунац се прилично „мучио“ против Пешикана. Гостујући играч  је после треће деонице осигурао поен за своју екипу и направио велику разлику у броју оборених чињева (+32) која је, с обзиром на развој ситуације, претила да се још увећа, чиме би се потпуно „неутралисала“ предност Тврђаве коју је донео Живковић. Међутим, тада је Жунац стегао зубе и маестралном партијом у последњој руци (163 оборена чуња, од којих невероватних 79 у тзв. „чишћењу“!), успео да сачува значајну предност свом тиму у броју оборених чуњева. Иако је знао да је већ изгубио свој дуел, Жунац је показао како се бори за дрес Тврђаве, јер је успео да се издигне и омогући својим саиграчима да у пресудне окршаје уђу мало мирније и са солидном предношћу.

Пред излазак на стазу последњег пара, резулатат је био нерешен, с тим што су Смедеревци на свом конту имали 41 оборен чуњ више од ривала.

Милошевић је био одличан у прве две деонице, не само да је повео против Ковачевића, већ је предност свог тима у броју оборених чуњева увећао на 79. У том тренутку, други пар (Мицковски – Петковић) је био у „егалу“. Видни оптимизам је тада озарио лице тренера Ђапића и осталих Смедереваца, јер се радило о врло пристојној предности за коју се очекивало да је Милошевић и Мицковски неће прокоцкати.  Тако је и било. Милошевић је до краја свог дуела мало скинуо ногу са гаса, али га је сигурно решио у своју корист, док је Мицковски додао гас и, након сјајне игре у последње две четвртине, победио свог ривала за коначних 6:2.

Сјајан наступ Тврђаве која је имала 24 промашаја на целом мечу, што је знатно мање него на претходним утакмицама. Оно што је било лепо „за видети“, јесте заједништво и жеља тренера и свих играча, на челу са резервама на овом мечу Роганом и Стевановићем, као и повређеним Милосављевићем, који су, не штедећи грла и дланове, до последњег атома снаге здушно бодрили своје саиграче.

-Битна победа која нам даје наду. Још је далеко циљ, али борићемо се свом снагом да га остваримо. Честитам и онима који су играли и онима који нису, сви су изгинули за освајање ова два бода. Сваки меч до краја нам је квалификациони, покушаћемо да освојимо што више бодова. Очекује нас тешка борба – рекао је после меча Ђорђе Кларић, председник клуба.

Смедеревци тренутно са Чачком деле осмо место на табели са осам освојених бодова, испред Краљева које има шест и меч мање, а иза Рудара из Костолца и „Пак промета“ који имају десет бодова и, такође, једну утакмицу мање.

Треба рећи и то да је ситуација са корона вирусом довела шампионат на саму ивицу регуларности пошто, рецимо, Чачани имају чак три утакмице мање у односу на Тврђаву. Не улазећи у оправданост одлагања тих мечева, непобитна чињеница је да је угрожена регуларност, јер није баш „нормална“ ситуација да, у самом финишу првенства, када је отприлике већ познато који тимови су осигурали опстанак а који не могу више да се боре за улазак у виши ранг, нека екипа накнадно одигра три заостала меча.

Смедеревци већ три кола не могу да рачунају на једног најбољих играча Милосављевића, пре тога су Роган и Жунац имали здравствених проблема, Мицковски је неколико кола муку мучио са шаком, а Стојковић са леђима готово читаво првенство. Међутим, они нису хтели да се служе тим невољама као аргументом за померање утакмица, него је наступао ко је у датом тренутку могао да изађе на стазу.

У сваком случају, важније од самог резултата је фер  и спортско надметање, а ту Тврђава, са поносом, може да послужи као пример.

Следећи ривал је екипа Краљева, директан конкурент у борви за опстанак. Тврђава има негативан биланс против Краљевчана, јер је у сва три досадашња меча славио тим из града на Ибру. Можда је дошао прави тренутак да се тај лош низ прекине…

Сусрет Краљево – Тврђава на програму је у недељу, 27. фебруара, а одиграће се у куглани у Крушевцу где Краљевчани дочекују своје госте.

 

                                                                                                                            П.Ј.

фото: Куглашки клуб „Тврђава“

 

Comments are closed.