НОВА АГЛОЛИНИЈА СТАРТУЈЕ ПОЛОВИНОМ ФЕБРУАРА

Новозграђено постројење агломерације у смедеревској железари, у које је уложено 135 милиона долара, требало би да почне са радом средином фебруара, потврдили су за наш портал у компанији ХБИС Србија. Након његовог покретања, истичу, утицај на животну средину биће минималан.

-Пројекат еколошке конструкције система третирања сировина – Нова аглолинија у компанији ХБИС ГРУП Србија је капитална инвестиција каква се ради једном у више деценија. Нова аглолинија је тренутно у фази хладног тестирања опреме и целокупна линија синтеровања се третира без материјала, на хладно. Хладне пробе се звршавају до краја ове недеље и одмах се креће са топлим пробама, које би требало да трају најмање две недеље. Након топлих проба са материјалом, ако не буде већих проблема, средином фебруара стичу се услови за почетак пробног рада постројења – наводе у компанији.

Додају да ће постројење радити у аутоматском моду, што значи да ће услови рада бити много бољи, какви су на најмодернијим синтер линијама у свету.

-Нова аглолинија биће једна од најбољих у овом делу Европе, оствариваће минималан утицај на животну средину и обезбедиће боље услове за рад запослених и живот наших комшија у окружењу железаре. Аглолинија има двоструки систем за пречишћавање отпадних гасова и то: врећасти филтер и електрофилтерско постројење и одсумпоравање отпадних гасова. Са свим помоћним објектима и пресипним местима на свим тракастим транспортерима, нова синтер линија такође има пет система за пречишћавање отпадних гасова, који су опремљени врећастим филтерима. Сва сакупљена прашина (чврсте материје) са ових система поново се враћа у технолошки процес синтеровања. Постројење је пројектовано у складу са најбољим доступним технологијама и наша очекивања су да са овако савременим системима отпрашивања постигнемо да у издувним гасовима имамо максимално 20 мг/м3 прашкастих материја, а тренутни стандард у ЕУ је 50 мг/м3. Ново постројење радиће много тише, па ће и бука бити смањена. Све ово представља огромно побољшање у контроли квалитета нашег утицаја на животну и радну средину, а аутоматизовани процес рада постројења допринеће безбедном и лакшем раду запослених – кажу у ХБИС-у.

Наводе и да од августа 2021. стручњаци, инструктори из Кине обучавају запослене за рад на новим постројењима, а то „говори колико о сложености нове опреме, још више о темељитом и озбиљном приступу и ХБИС Групе и компаније ХБИС Србија“. Уходавање за рад са новом технологијом, на аутоматизованим постројењима, неопходан је услов да ова постројења квалитетно и ефикасно раде и да буду добро одржавана, закључују у компанији.

Ј.В.

фото: ХБИС Србија

 

Comments are closed.