ЗА УБИСТВО СТЕФАНА ФИЛИЋА УКУПНО 33 ГОДИНЕ ЗТАВОРА

Виши суд у Смедереву првостепено је осудио на укупно 33 године затвора двојицу оптужених за тешко убиство при безобзирном насилничком понашању осамнаестогодишњег Стефана Филића у фебруару 2020. године испред дискотеке “Беодолом” у Великој Плани. Према пресуди Судског већа оптужени Никола Бојовић добио је 18, а оптужени Митар Пандуревић 15 година затвора.
-Суд је након оцене свих доказа прихватио квалификацију кривичног дела из оптужнице, задржавши квалификацију о безобзирном насилничком понашању, јер су двојица оптужених насрнули на групу младића у којој је био Стефан Филић без разлога и мотива, први је кавгу започео Никола Бојовић, а потом су обојица оптужених наставили са ударцима, упркос молбама Стефана Филића да престану и упркос томе што, сада покојни Стефан, никоме није задао ниједан ударац, што је недвосмислено доказано – наведено је, између осталог, у образложењу пресуде.
У време извршења кривичног дела, иако су били под дејством алкохола, обојица оптужених су били свесни да радње које извршавају нису дозвољене и заједнички су лишили живота Стефана Филића, додаје се у образложењу. Судско веће је, као отежавајућу околност, узело у обзир то што су двојица оптужених раније имали прекршајне и кривичне поступке за насилничко понашање. Као олакшавајућа околност за Николу Бојовића наведено је кајање које је исказао током судског процеса, а за Митра Пандуревића, како је речено, његово здравствено стање.
-Што се Суда тиче немамо замерки, а што се правде тиче, сигурно нисмао задовољни, знамо да Суд вероватно више није могао. Они да су имали душу и савест, ни затвор им не би требао, али ни трунку кајања код њих нисам видео за све ово време. По мени, ко има савест, он не би ни могао да живи са тим што је учинио, а затвор као затвор за њих је џабе. Они неће да се поправе, њима не значи ништа никаква васпитна мера. Шта ћемо, наставићемо онако како морамо – рекао је након изрицања пресуде Ненад Филић, отац убијеног Стефана.
Осим родитеља, изрицању пресуде присисутвовали су рођаци и пријатељи породице Филић, као и Стефанови другови из Велике Плане.
Оптуженима ће, саопштено је, бити продужен притвор јер постоји могућност да ће поновити кривично дело и због узнемирења јавности, како је саопштено, не само у Великој Плани, већ и шире. На ову одлуку може се уложити жалба у року од три дана.
Подсећамо, осамнаестогодишњи Стефан Филић преминуо је након 30 сати проведених у коми,од повреда које су му 2. фебруара 2020. године, испред дискотетеке у Великој Плани нанела двојица оптужених, и то само зато јер је покушао да од насилника одбрани свог млађег брата и друга, који су у то време били малолетни. После задобијених удараца пао је на плочник, а Никола Бојовић га је тада шутнуо у главу. Двојица оптужених првобитно су приведени основном јавном тужиоцу у Великој Плани, али је, након смрти Стефана Филића, случај преузело Више јавно тужилаштво у Смедереву, а оптужени су за тешко убиство при безобзирном насилничком понашању, за које је, пошто су у време извршења били млађа пунолетна лица, максимална запрећена казна 20 година затвора.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине

Comments are closed.