ДИРЕКТОРЕ РАЈИЋУ, ЗАШТО ДРУГОВАЦ НЕМА СТРУЈУ?

Мештани Друговца већ годинама муку муче са снабдевањем електричном енергијом, које, у њиховом случају, зависи од временских (не)прилика. Због дотрајалости мреже, сваки пут када падне киша, домаћинства остају без струје, што проузрокује бројне проблеме, имајући у виду да је реч о воћарском крају и да велики број пољопривредних произвођача свој род складишти у хладњачама. Поред тога, мештани остају и без воде, а зими и без грејања, због чега морају да се довијају на различите начине. Иако се мештани због овог проблема неколико година уназад обраћају овдашњем директору Електродистрибуције Смедерево Милану Рајићу, али је реакција изостала.

-Понекад је и најмања киша довољна да систем испадне и тада сва домаћинства у селу остану без електричне енергије. То узрокује нестанак воде, јер пумпе не могу да раде. Велику штету тада претрпе и власници хладњача, којима воће због тога пропада. Због честих жалби мештана Савет месне заједнице у више наврата се обраћао ЕПС-у у Смедереву. У допису који смо добили наведено је да ће отпочети радови на изградњи новог вода за напајања села, пошто преко страог, који је у лошем стању, јер годинама није реконструисан ни поправљан, долази до честог искакања система. То је најављено за април прошле године. До сада тај посао није ни почео. У међувремену је санирано неколико бандера и неколико водова у селу, али тиме проблем није решен – каже за наш портал Слободан Станић, председник Савета месне заједнице Друговац и додаје:

-Када нестане струја, а мештани позивају диспечарски центар, тамо се углавном нико не јавља, а и када се јаве дрски су и некултурни, уз образложење “да је уобичајена ствар да када падне киша, Друговац нема струју”. За њих је то нормално стање. Сматрам да свако од нас ко обавља неки јавни посао, а то важи како за мене као председника Савета месне заједнице, тако и за руководство и директора ЕПС-а у Смедереву, грађани морају да буду на првом месту. Неприхватљиво ми је да у 21. веку морамо да гледамо у небо, па ако нема кише, имаћемо струју. Овај дугогодишњи проблем неће се решити седењем у фотељи, већ позивам директора ЕПС-а да дође у Друговац и реши проблем снабдевања електричном енергијом највећег шумадијског села на територији града Смедерева .

Сведоци смо да у последњих неколико месеци и поједини делови града, па чак и самог центра, имају исте проблеме у случају кише. Тако се дешава да и при најмањим падавинама долази до искакања система и нестанка електричне енергије, што може да доведе до квара техничких уређаја у домаћинствима, а понекад и до већих проблема и пожара.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.