СКУПШТИНА ГРАДА: УСВОЈЕН БУЏЕТ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ

Одборници Скупштине града су на последњој овогодишњој седници усвојили предлог буџета за наредну, 2022. годину, пројектован на 4.129.824.550 динара. Према речима Славише Стошића, члана Градског већа за финансије, буџет је планиран на реалним основама. За комуналне услуге биће издвојено 426, полјопривреду и рурални развој 137, социјалну и дечију заштиту 290, здравствену заштиту 119, енергетску ефикасност 30 милиона динара.

-Параметри смедеревске провреде у текућој години показују одрживо пословање, Слободна зона бележи развој, извоз њених чланица је у обиму од 99,9 милиона евра, а увоз 75,2 милиона евра. Према подацима из АПР-а у овој години у Смедереву је 1.088 активних привредних друштава. Броја незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање крајем новембра био је 3.817 – рекао је Стошић.

Одборници опозиционих групација имали су замерке на пројектоване расходе, залажући се за прерасподелу планираних средстава.

-Сматрам да је, што се тиче планираних прихода буџет реалан. Кроз уговор о јавно приватном партнерству изградићемо 200 километара путева, од чега 297 улица у граду, ових дана потписан је уговор о јавно приватном партнерству за замену јавне расвете на територији града и у селима. У плану је завршетак пројектне документације за трансфер станицу којом се регулише питање одлагања комуналног отпада. Још две градске топлане у насељу Милоја Ђака и на Папазовцу биће обухваћене пројектом конверзије са мазута на гас, а радиће се и на изради пројекта за нову градску топлану у Индустрикској зони. Град наставља и учешће у пројектима енергетске ефикасности којима ће грађанима бити омогућено да замене столарију, да своја домаћинство прикључе на гас и да конкуришу за постављање соларних панела,нових фасада. Када се заврши изградња зубне амбуланте, на месту старе биће очишћен терен на коме ће у току 2023. године бити подигнут нови вртић за децу – рекао је, између осталог, градоначелник Јован Беч.

Усвојен је и предлог кадровског плана Градске управе којим се предвиђа повећање броја запослених, али је градоначелник истакао да новог запошљавања неће бити без сагласности ресорног министарства, те да се као челни човек града рационално понаша у погледу смањења свих непотребих трошкова.

Између осталог усвојена је одлуку о планираним расходима за услуге социјалне заштите за наредну годину, одлука о изради плана детаљне регулације зоне „Дунавска обала“, којом се предвиђа уређење приобалног дела простора и дела акваторије Дунава у централном градском подручју у делу од Веслачког клуба до Марине. Реч је о површини од 32,75 ха.

Усвојен је и Локални акциони план за наредне три године за побољшање положаја ромске популације у локалној средини, а дата је и сагласност на програм рада Црвеног крста и пословање јавних предузећа и установа. Као допунска тачка, донета је одлука о измени решења о именовању председника, секретара и чланова Комисије за избор одборника.

Д.Р.А.

фото: Телевизија Смедерево

 

Comments are closed.