НОВА МЕРНА СТАНИЦА У РАДИНЦУ ПОЧЕЛА СА РАДОМ

Директор за техничке послове железаре ХБИС Србија Џао Каисинг и директор Агенције за заштиту животне средине, др Срђан Лалић потписали су Уговор о донацији, којим је Агенцији предата аутоматска станица за мерење квалитета ваздуха, постављена у насељу Радинац у непосредној близини железаре, саопштено је из ове компаније.

-Свака фабрика која има производњу у континуитету, утиче у некој мери на животну средину и константан мониторинг је кључан за праћење стања квалитета животне средине. Како мониторинг који у окружењу имамо није био аутоматски, он није задовољавао наше стандарде. Због тога је компанија ХБИС Сербиа, која брине о здрављу својих запослених и грађана локалне заједнице, одлучила још почетком јуна, да Агенцији за заштиту животне средине донира аутоматску мерну станицу, чија је вредност 12 милиона динара. Агенција је донела одлуку о локацији и од данас, након завршених тестирања, подаци о квалитету ваздуха су доступни онлине у реалном времену – рекао је Каисинг.

Нова станица садржи анализаторе за праћење концентрација сумпор-диоксида, азот-диоксида, озона, угљен-моноксида и суспендованих честица (ПМ10/ПМ2.5). На станици ће се пратити и метеоролошки подаци, а остаће такође и мануелна мерења суспендованих честица како би се и даље анализирала присутност тешких метала у њима.

-ХБИС Србија постављањем аутоматске мерне станице представља позитиван пример другим компанијама, које у оквиру своје делатности имају тешку индустрију. На овај начин биће у могућности да превасходно себе контролишу, али и транспарентно прикажу квалитет ваздуха околине фабричког комплекса. Њеним пуштањем у рад добићемо бољу и квалитетнију слику о стању ваздуха у Смедереву. Она по спецификацији одговара свему што смо тражили, тако да ћемо моћи да пратимо сатне вредности тражених параметара. Са овом станицом Агенција врши мониторинг ваздуха на 39 места у Србији –  закључио је Срђан Лалић.

СДН

фото: ХБИС Србија

 

Comments are closed.