БИБЛИОТЕКА: ВЕЧЕ СТВАРАЛАШТВА СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ

Градска организација Савеза слепих Србије Смедерево, у оквиру редовних програмских активности, организовала је у смедеревској Народној библотеци књижевно вече инклузивног карактера у којем су учествовали смедеревске књижевнице Ивана Стојић и Александра Љубисављевић, професорке српског језика, а стихове песама слепих књижевника читао је новинар Драган Павловић.

– Жеља је да се покаже да слепе и слабовиде особе, осим тога што се баве различтитим професијама, могу и да пишу. Гледамо да нам све активности буду инклузивног каратера, што значи да укључујемо и особе које виде. На тај начин желимо да покажемо да слепе особе живе ту са нама -рекла је Јелена Стојановић, председница Градске организације слепих у Смедереву и додала.

– Смедеревска организације једна је од чланица Савеза слепих Србије који ове године обележава 75 година рада. Такође, пола века постојања прославља и највећа библиотека за слепе на Балкану. Важно је да стално указујемо на положај слепих и слабовидих особа, на различите процедуре и законске прописе који у нашој земљи постоје, и добри си, али се, углавном, не спроводе.

Чаробним звуцима фруле композицијама „Смедерево граде од старина“ и „Завет“, посебан печат књижевној вечери дао је Милош Пржић, свестрани Смедеревац, мастер италијанистике, музичар, заљубљеник у џудо, уметност и хуманиста, члан Ротари клуба Смедерево. Ово у многоме посебно вече инклузивним чинили су и ученици Средње медицинско-фармецеутске школе „Света Петка“.   

СДН

 

Comments are closed.