АНЂЕЛКА АТАНАСКОВИЋ У СМЕДЕРЕВУ: МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ПРУЖИЋЕ ПУНУ ПОДРШКУ ДОМАЋИМ ПРИВРЕДНИЦИМА

Министарка привреде у Влади Републике Србија Анђелка Атанасковић боравила је данас у Смедереву, где је на састанку са градоначелником Јованом Бечом и његовим сарадницима разговарала о реализацији будућих пројеката, који ће помоћи даљем привредном развоју града, али и целе Србије. Она је обишла и смедеревску текстилну фирму „Југотекс“, која се бави производњом заштитиних и радних униформи. Овом приликом истакла је да ће Министарство дати пуну подршку домаћим предузетницима, јер је циљ државе, како је истакла, да се ослони на домаћу привреду.

-Министарство привреде је ту да помогне и са инвестицијама и са саветима и заједно са Привредном комором и РАС-ом се труди да све привреднике упути на све пројекте и могућности наших инвестиција и програма које имамо, како бисмо им помогли да што боље послују и да се шире, да наши домаћи привредници буду у позицији да јачају и напредују. То је циљ државе Србије, да се ослонимо на нашу домаћу првреду и наше људе, породичне фирме, као што је ова коју смо данас обишли у Смедереву, јер то је сигуран знак да ће остати у Србији и да ће наша деца ту да живе и да раде – рекла је министарка Атанасковић, истакавши да су и председник и Влада Србије ту за сваку врсту помоћи за ново запошљавање и ширење производње која је неопходна домаћим предузетницима.

Истакла је да јој је задовољство што је данас у посети једној породичној фирми која ради одлично и шири производњу.

-И у Пожаревцу сам имала добре саговорнике и вредне људе, то је велики плус и напредак, и Србији треба да има што више оваквих људи, тако ћемо се вратити на ниво на ком смо били пре санкција и несрећа. Разговарали смо и о проблемима који их спречавају да брже напрдују, да повећавају примања, и о радној снази, искристалисали смо неке цељеве и задатке и сада ми предстоји разгиор са другим минситрима у Влади, мислим да ћемо постићи консензус да се привредницима изађе у сусрет у вези са тим питањима – додала је министарка.

-Прво морам да кажем да ми је драго што је министарка привреде из привреде и да разуме оно што смо причали, јер нама привредницима много значи када је министар неко ко је укључен и ко разуме све добре и лоше стране привреде и све оно што нама може да користи за даљи развој. А имамо могућности за даљи развој, један тежак период ковида смо уз помоћ државе и свих видова помоћи које су биле за нас привреднике од значаја прегурали, надамо се да ћемо од следеће године да кренемо у нормалније пословање. Сматрам да  могућност за развој, како наше бранше, тако и свих других привредних грана, уз овакав став Министарства привреде, Привредне коморе и РАС-а, претпостављам и Фонда, чији нисмо били корисници,  постоји, може да се направи иксорак, можемо да радимо оно што мислим да је за државу најбоље, да имамо извоз, као што смо га ми повећали и дошли до скоро 50 посто извоза својих производа. надам се да ћемо успети да уз помоћ државе и свих нама важних институција достигнемо да домаћа привреда буде мотор и снага која покреће ову државу – рекао је Дејан Ристић, власник и директор предузећа „Југотекс“.

Министарка Атанасковић је са градоначелником Смедерева разговарала о инфарструктурним пројектима у индустријској и Слободној зони, и свему што доприноси развоју привреде, која је окосница државе.

-Разматрали смо могућности које могу да допринесу отварању нових фирми и што бољим инфраструктурним пројектима који би довели инвеститоре да раде у Слободној зони, у Смедереву и Пожаревцу. Смедерево је користило наша средства, четири инфраструктурна пројекта су урађена од 2015. чија је вредност преко 80 милиона динара, а четири инвестиције су дошле у Смедерево преко Министарства привреде, поред железаре, и ту је око 3.000 радних места отворено, што је довело Смедерево на листу најнапреднијих градова – додала је министарка Атанасковић.

Градоначелник Јован Беч истакао је да у Смедереву тренутно послује близу 3.700 предузетника, а да је на евиденцији Националне службе за запошљавање неколико пута мање незапослених него пре пар година.

-Имамо железару која је попут локомотиве за наш град, где ради око 5.000 људи и исто толико људи је индиректно, као трећа лица, везано за железару. И у нашој индустријској зони ради око 5.000 људи. Знате да железара спада међу највеће извознике у Србији, а ако зону гледамо као једну целину, она је такође у врху извозника у Србији. Посебно бих нагласио да имамо никад већи број предузетника, сада их је око 3.700. Пре неколико година само имали смо око 2.500, а да не причамо како је било пре десетак година. Још се налазимо у пандемији и посебно бих истакао да су све мере Владе и председника Александра Вучића дале допринос  да само данас на историјском максимуму када је у питању број предузетника и да имамо мање од 4.500 незапослених на евиденцији – рекао је градоначелник Беч, рекавши да очекује проширење Слободне зоне чији су капацитети сада максимално попуњени.

Министарка је раније данас била у Пожаревцу где је имала састанак са руководством града и представницима предузећа „Милами“. У Смедерево је, током њене посете, дошао и градоначелник Пожаревца Саша Павловић, а иницијативу унапређења сарадње два суседна града, министарка је поздравила и оценила као добар пример на путу заједничког развоја.

Ј.В.

фото: СД новине

 

 

 

Comments are closed.