ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГРАДА

Свечаном седницом Скупштине града обележен је 21. новембар, Дан града Смедерева, установљен у знак сећања на датум када је турски заповедник диздар Мухарем Гуша кључеве града предао вођи српских устаника, вожду Карађорђу.

Након интонирања химне „Боже правде“ председница Скупштине града Весна Киш Костић, која је отворила свечану седницу, подсетила је на важност овог дана за град и суграђане, истакавши да обележавањем чувамо сећање на херојство, друштвену и моралну снагу наших предака.

Присутнима је презентован и промо филм о Граду Смедереву, а након тога, градоначелник Јован Беч поздравио је окупљене и честитао Дан града и домаћинима крсну славу. Подсетио је и на пројекте који су у току, посебно на оне који су у плану за наредну годину.

-Данас у Смедереву имамо дестак градилишта и сигурно је да је приоритет, како смо и обећали, путна инфраструктура, за коју смо по разним основама одвојили преко 200 милиона динара. Следеће године очекујемо значајна улагања када је у питању путна инфраструктура. Знате да смо потписали уговор о јавно-приватном партнерству и Смедерево ће у том смислу бити једно велико градилиште. Очекујемо да урадимо више путева него што је урађено задњих 30 година, у наредне две, највише три године, урадићемо преко 200 километара путева у граду Смедереву и у сеоским месним заједницама. То је нешто што Смедерево није имало и молио бих грађане за само мало стрпљења, јер ћемо горући проблем у граду решити. У селима ћемо урадити преко 100 километара асфалта. Расписали смо набавку за изградњу зубне амбуланте, вредност пројекта је 59 милиона, она ће бити на локацији поред Спортског центра, и очекујем да у првом кварталу следеће године почнемо радове. Градићемо одређене амбуланте и када су у питању сеоске месне заједнице, у то ћемо уложити доста новца. На изградњу нове зубне амбуланте надовезује се вртић у центру града, који је условљен њеним завршетком, завршава се прокјекат и очекујем да ћемо у другој половини наредне године започети изградњу новог вртића за око 200 места на месту где је сад зубна амбуланта – рекао је градоначелник Беч.

Додао је да ће током следеће године, у сарадњи са министарством, и у Радинцу бити изграђен нови, модеран објекат вртића, чија је вредност 120 милиона динара. Подсетио је на важан пројекат који ће бити реализован следеће године, а то је замена и постављање лед расвете, и најавио нове субвенције за грађане када је у питање енергетска санација домаћинстава и постављање соларних панела.

Обавестио је јавност да је припремљена процедура подизања споменика деспоту Ђурђа Бранковића, изразивши наду да ће, до краја следеће године, а најкасније до 2023-ће, после 600 година, напокон бити изграђен споменик овом владару.

Подсетио је и на остала улагања у све области живота, изразивши наду да ће Смедерево за две до три године у инфраструктурном смислу изгледати знатно другачије него данас.

Ј.В.

фото: кабинет градоначелника

 

 

 

Comments are closed.